Voltijd
Nederlands
Nijmegen
30.0
3 februari 2025 t/m 11 juli 2025 -- gesloten (geen doorgang)
Karin Kiewiet

Voor inhoudelijke informatie:
Karin kiewiet (1e/2e graads lerarenopleiding)
E-mail: Karin.Kiewiet@han.nl
of Maarten Hennekes (Pabo)
E-mail: maarten.hennekes@han.nl

Inschrijven? Goed om te weten!
Ná de inschrijfperiode in de maand oktober, vindt een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op: 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.

Onderzoekend & Ontwerpend leren
Uitdagend projectonderwijs ontwikkelen op basis van actuele vraagstukken en echte opdrachtgevers (O&O, T&T, W&T)

Ontdek de kracht van creativiteit en innovatie in het onderwijs van morgen!

Ben jij een student aan de Pabo of 2egraads lerarenopleiding en wil je leren op het raakvlak van kunst, wetenschap, en technologie? Schrijf je in voor de HAN Minor Onderzoekend & Ontwerpend Leren en bereid je voor op een toekomst als vernieuwende en inspirerende leraar!

Vind jij dat scholen midden in de wereld moeten staan? Ervaar je dat onderwijs betekenisvoller wordt als leerlingen leren door te doen? Wil jij een project ontwikkelen in samenwerking met een bedrijf of bijvoorbeeld een museum of bibliotheek?? Kies dan voor de Minor Onderzoekend & Ontwerpend Leren aan de HAN. Deze minor biedt de mogelijkheid om kennis te maken met vernieuwend onderwijs en je voor te bereiden op de toekomst van het coachend lesgeven.

Algemene omschrijving

In het moderne onderwijs, waar samenwerking met de omgeving essentieel is, leert onze minor toekomstige leraren onderzoekend en ontwerpend lesgeven, vakoverstijgend denken en vertrekken vanuit de echte wereld. De minor biedt jou de kans om deze vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen. De minor richt zich op maakonderwijs en wetenschap & technologie.

Achtergrond

Het programma is beschikbaar voor zowel Pabo-studenten als studenten van tweedegraads lerarenopleidingen. Vanuit de Pabo is het programma ontstaan vanuit MakerCosmos, dit is een samenwerking tussen basisscholen, lerarenopleidingen, en culturele instellingen.  Vanuit de tweedegraads lerarenopleidingen is het programma ontwikkeld in samenwerking met Stichting Technasium, het Bèta Challenge Programma, en het MBO.

Inhoud en toegevoegde waarde

De minor biedt jou als toekomstige leraar de mogelijkheid om onderwijs te koppelen aan de omgeving en de kracht van bedrijfs- en culturele instellingen te benutten. Het programma sluit aan op actuele ontwikkelingen in wetenschap & technologie en maakonderwijs, waarbij lesgeven vanuit realistische contexten en het leren op het raakvlak van kunst, wetenschap en technologie centraal staan. Door de minor versterk je je positie op de arbeidsmarkt. Een met succes afgeronde minor levert jou een basiscertificaat O&O, de bevoegdheid om het vak O&O te mogen geven (alleen voor studenten van 1e- en 2e-graads lerarenopleidingen)

 

De minor omvat zowel colleges en werkgroepen als uitgebreide stages. Je krijgt de kans om bedrijven en culturele instellingen te verkennen via bezoeken en stages. Daarnaast verdiep je je in coachend lesgeven, moderne technologieën en de bijbehorende vaardigheden. Stages bieden de mogelijkheid om projectonderwijs in de praktijk te ervaren, bijvoorbeeld op Technasia, Bèta Challenge-scholen en W&T op basisscholen.

Na afronding van de minor heb je:

  • Een onderzoekende en ondernemende houding
  • Kennis van en ervaring met de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren en projectonderwijs
  • Beeld van werkzaamheden en beroepscompetenties in de culturele sector
  • Nieuwsgierigheid naar het zoeken van geschikte casussen vanuit de echte wereld
  • Ervaring met projectmatig werken en ontwerpmethodes
  • Kennis van relevante vervolgopleidingen en toekomstige beroepspraktijk
  • Basiscertificaat O&O, voor bevoegdheid om het vak O&O te mogen geven (alleen voor studenten van 1e- en 2e-graads lerarenopleidingen)
  • Je bent ingeschreven als student van een 2e-graads lerarenopleiding of Pabo
  • Je hebt affiniteit met kunst, wetenschap en technologie
  • Je hebt toestemming van jouw lerarenopleiding en geen grote studieachterstanden
  • Periode: 2e semester
  • Studiebelasting: 30 studiepunten (840 uur), 4 dagen per week

 

Toetsing

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze. Er vindt een competentiebeoordeling plaats in een assessment met behulp van je eigen Digitaal Portfolio. Voorafgaand aan de beoordelingen werk je aan leer(werk)taken die eindproducten opleveren ten aanzien van je competentieverwerving. Bijvoorbeeld: verslaglegging van bedrijfsoriëntaties en schoolstages, en een uitgewerkt projectplan aan de hand van een probleem/casus uit het bedrijfsleven of instelling.

Daarnaast wordt je beoordeeld op je verworven competenties tijdens de praktijkstage. Het totaaloverzicht van de competenties, doelen en beroepstaken moeten in onderlinge samenhang met een voldoende worden beoordeeld.

Je krijgt feedback op tussenproducten gedurende de minor.

Rooster

Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.
Naast hoor- en werkcolleges ga je vaak het werkveld in gedurende een hele dag. Dit betekent dat je minimaal 4 dagen per week beschikbaar moet zijn.

De groepsbijeenkomsten worden op maandagen gegeven. Op de overige dagen vindt de stage plaats. Stages mogen in de eigen regio plaatsvinden.

Werkvormen

  •  Hoorcolleges
  • Werkcolleges
  • Onderzoek
  • Schoolstages
  • Oriëntaties op bedrijven en/of instellingen

Stagelocatie

Je loopt stage op een school naar keuze. Pabo-studenten kunnen stagelopen op een school met extra aandacht voor W&T, maakonderwijs en/of cultuureducatie. Binnen de HAN-regio regelt de HAN een stageschool voor jou. TGLO-studenten lopen stage op een Technasium of een Bèta Challenge-school.

Blokminor

De minor wordt een keer per jaar als een blok in semester 2 (periode februari-juli) aangeboden.

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.

Inloggen OSIRIS arrowright

Mocht het inloggen in OSIRIS niet lukken via bovenstaande link ga dan naar de site van OSIRIS.

  

Externe studenten kunnen zich eenvoudig aanmelden via Kies Op Maat.

Inloggen kies op maat arrowright