Deeltijd
Nederlands
Nijmegen
30.0
-- informatie volgt
Gert Vriend

Onderwijsactiviteiten zijn op Papendal en/of in Nijmegen.

Goed om te weten:

In de Nederlandse minor zullen bijna alle materialen in het Engels zijn. De hoorcolleges zullen in het Engels gegeven worden, wetenschappelijke artikelen en aanbevolen boeken zijn in het Engels en de weekprogramma’s en de modulehandleiding zijn in het Engels. In de les wordt Nederlands gesproken en de producten/opdrachten die gemaakt worden, kunnen in het Nederlands gemaakt worden. 

In semester 1 en 2 is er een Nederlandse en Engelse variant van de minor. Houd er echter rekening mee dat het hoorcolleges, artikelen en boeken gedurende de Nederlandse minor in het Engels worden aangeboden.

Voor inhoudelijke informatie:
Gert Vriend
E-mail: gert.vriend@han.nl

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op:
 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten”.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

Tijdens de minor Sportvoeding leert de student een sportvoedingbeleid (plan) te ontwikkelen, uit te voeren, te evalueren en aan te passen om de sportprestaties van een sportteam (en individuele atleten) te verbeteren.
Om een goed beleidsplan voor sportvoeding te ontwikkelen, moeten studenten de organisatie, de fysiologische eisen van de sport, het huidige voedingsgedrag, de factoren die het voedingsgedrag van het sportteam/de organisatie positief en negatief beïnvloeden analyseren. Op basis van dit analyse- en sportvoedingsbeleid (plan) kunnen studenten counseling, educatie en coachingstrategieën selecteren, ontwikkelen, uitvoeren, evalueren en aanpassen om een duurzame verandering in het voedingsgedrag te veroorzaken om de sportprestaties te verbeteren.

Om uiteindelijk teams en individuele sporters goed te kunnen adviseren, is een stevige basis in de inspanningsfysiologie, trainingsleer, voedingsfysiologie, voedingsleer en gezondheidsvoorlichting nodig. Niet alleen leer je welke (inspannings)fysiologische processen ten grondslag liggen aan fysieke inspanning en prestatieverbetering, ook leer je hoe een gezonde (sport)voeding deze processen kan optimaliseren. De lessen (werkgroepen en tutorgroepen) worden verzorgd door bewegingswetenschappers, voedingskundigen en sportdiëtisten die ruime ervaring hebben in het begeleiden van (top)sporters.

 

Onderwerpen

- Inspanningsfysiologie

- Trainingsleer

- Voedingsleer en voedingsfysiologie

- Gezondheidsvoorlichting

 

Soort minor

Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel).

Individuele sportvoedingsadviezen geven, en ontwikkelen en geven van voorlichtingsinterventies aan een groep sporters.

 

Competenties

- Begeleiden

- Voorlichten

- Kennisontwikkeling

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?

Je hebt je propedeuse behaald!

Ben jij een ALO/SGM/SBE/Sportkunde/fysiotherapie of Voeding en Dietetiek student aan een hbo-sportopleiding? Dan is deze minor echt iets voor jou! Als je geen voeding of beweeg/sportopleiding volgt dan is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met de minorcoordinator (gert.vriend@han.nl) voordat je jezelf inschrijft!!!

 

Voorwaarden voor deelname

- Goede leesvaardigheid Engels

- Propedeuse hoger onderwijs behaald 

- Kennis van onderzoek of evidence based werken

- Beschikbaar zijn op vrijdag voor lessen op locatie

- Alleen deeltijd studenten kunnen de deeltijd minor volgen

- Werkkring is vereist waar de minoropdrachten uitgevoerd kunnen worden

Tijdens de minor sportvoeding analyseer je het huidige voedingsbeleid van een sportorganisatie en sportteam en op zoek naar verbeteringen. Nadat je het huidige voedingsbeleid hebt geanalyseerd, moet je geschikte (sportvoedings)interventies maken, uitvoeren en evalueren. Hiernaast moet je ook voedingsbegeleiding geven aan tenminste één individuele atleet. Er zijn verschillende kleine casustests/opdrachten tijdens het semester die je in een portfolio moet vastleggen. Ook moet je een vrije opdracht uitvoeren en kennistoetsen maken.

 

Tijdens deze minor word je op de volgend producten getoetst:

- Analysis plan of action

- Interventions and execution of interventions

- Individual coaching plan

- Free assignment

- Portfolio assignments

- Knowledge tests

Tijdens deze minor zijn hoorcolleges, werkcolleges en tutorgroepen georganiseerd op 2 lesdagen. Daarnaast heb je soms op een andere dag in de week een practicum, gastcollege of excursie. Als deeltijd student hoef je alleen op vrijdag aanwezig te zijn op locatie voor de tutorgroep. De andere dagen zijn voor deeltijders niet verplicht. De rest van de week moet je werken aan portfolio-opdrachten/beroepsproducten en moet je studeren voor de kennistoets.

Werkvormen

- Werkgroepen

- Tutorgroepen

- Practica

- Hoorcolleges

 

Blokminor

Deze minor is een blokminor. De minor wordt 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.

Het wordt aanbevolen om voor de minor de hoofdstukken over koolhydraten, eiwitten, vet en vocht door te nemen uit het boek Understanding Nutrition van Ellie Whitney en Sharon Rady Rolfes. Het gaat hier om de subhoofdstukken  chemists view t/m digestion and absorption.

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via alluris.

Inloggen alluris arrowright

Externe studenten moeten eerst een account aanmaken bij kies op maat.

Heb je nog geen account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om een account aan te maken.

Account aanmaken arrowright

Heb je al wel een account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om in te loggen.

Inloggen kies op maat arrowright