Voltijd
Nederlands
Nijmegen
30.0
-- informatie volgt

Voor inhoudelijke informatie:
Job Gulikers
E-mail: job.gulikers@han.nl

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op: 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

De minor voetbalbusiness biedt je een verrassend inzicht in de organisatie van de nationale en internationale voetbalwereld. We nemen je mee op een fascinerende reis langs diverse economische aspecten van de voetbal. In diverse onderdelen krijg je inzichten aangereikt over de ontwikkeling van amateurvoetbalclubs, de werking van de professionele, commerciële sportmarkt in Europa, en de interne bedrijfsvoering van betaald voetbalorganisaties op het gebied van marketing en communicatie. Kortom, de minor biedt je de sportief-economische inzichten die nodig zijn in de voetbalwereld van morgen.

De minor Voetbalbusiness richt zich op bedrijfskundige vraagstukken rondom actuele thema’s en ontwikkelingen in de voetbaleconomie. Het gaat over de internationale politieke verschuivingen en competitiebelangen, de commerciële bedrijfsvoering en financiën van betaald voetbalorganisaties (bvo's), maatschappelijke verantwoord ondernemen (mvo) en een benchmark.

Voetbal is meer dan een spelletje. Er gaan vele miljarden in om en dat vraagt om een professionele aanpak, visionair leiderschap en bedrijfseconomische uitgangspunten. We gaan de internationale sportmarkt op en oriënteren ons op internationale ontwikkelingen, Amerikaanse sportsystemen en Europese belangen.

Onderwerpen

 • Commercie (periode 3) en marketing (periode 4): leer alles over de commerciële bedrijfsvoering van een bvo;
 • Financiën (periode 3) en competitie (periode 4): inzicht in de financiën van bvo's en verschillende internationale (voetbal)competities;
 • Mvo (periode 3) en benchmark (periode 4): duurzame ontwikkelingsdoelen binnen het voetbal en vergelijking tussen clubs in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.
 • Voor wie?

  • De minor past bij je als je interesse hebt in de bedrijfs- en/of commercieel economische kant van de sportsector.
  • Je kan met zowel een economische opleiding als een sportieve opleiding deelnemen aan deze minor. Opleidingen die in aanmerking komen zijn o.a. sport, gezondheid management, sport communicatie management, commerciële economie, sport en ondernemen management, sport en eventmanagement en (sport)marketing opleidingen.
  • Dit is een verdiepende minor voor sportstudenten. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel). Voor studenten met een commerciële/economische achtergrond is het een verbredende minor. In een verbredende minor ontwikkel je je competenties in een andere context.

  Voorwaarden voor deelname

  • Je hebt je propedeuse 100% behaald (dit is een harde toegangseis)! 

Goed om te weten
Je zult veel boeken en economische theorieën omtrent sport en economie moeten lezen en leren. Hier zitten ook een aantal Engelse wetenschappelijke artikelen tussen.

De voetbalsector bestaat uit een private/commerciële kant waarbij media, commercie/marketing en sponsoring een belangrijke rol spelen en een publieke/maatschappelijke kant dat ingaat op de sociale waarde die sport voor onze samenleving heeft. Beide kanten komen ongeveer evenveel aan bod komen.

Reserveer daarnaast 150 euro voor een enkele fieldtrips in Nederland.

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

 • Tentamen over alle theorie- en oefenmateriaal aan het eind van periode 3 en 4;
 • Commercieel beleidsplan voor een bvo;
 • Digitale marketingstrategie voor een bvo;
 • Financiële analyse van een bvo;
 • Competitieplan;
 • Duurzaam mvo-plan;
 • Benchmarkonderzoek.

Je hebt drie à vier lesdagen in Nijmegen.

Let op:
Vanwege verschillende interessante en leerzame excursies en gastcolleges kan het vanwege de agenda's van betrokkenen voorkomen dat dit plaatsvindt buiten de lessen om. We verwachten daarom de nodige flexibiliteit van de deelnemers!

De volgende onderwijslocaties worden gebruikt:

Hoofdlocatie
Gymnasion in Nijmegen
Heyendaalseweg 141
6525 AJ Nijmegen

Deze minor wordt ook als online variant aangeboden waarin de wekelijkse lessen digitaal plaatsvinden. Zoek op kiesopmaat.nl naar Voetbalbusiness (online).

 • Maguire, K. (2021). The Price of Football: Understanding Football Club Finance. Agenda Publishing.
 • Van Kerckhoven, S. (2023). Professional Football Club Management: Leadership for Commercial Success. Routledge.

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.

Inloggen OSIRIS arrowright

  

Externe studenten kunnen zich eenvoudig aanmelden via Kies Op Maat.

Inloggen kies op maat arrowright