Voor inhoudelijke informatie:
Jannie Janssen
E-mail: Jannie Janssen
Tel: 0655291142
Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.
Schrijf je op tijd in!
Let op:
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.
Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.
Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/
Wil je kinderen of volwassenen met autisme begeleiden? Wil je meer leren over autisme en wat dit betekent in verschillende levensfasen? Kies dan de minor Autisme: begeleiden in de levensloop van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Autisme komt bij elke persoon, in elke levensfase en op elk levensgebied weer anders tot uiting. Als begeleider werk je daarom samen met mensen met autisme, hun netwerk en andere betrokken zorgverleners aan ondersteuning die persoonlijk en op maat is. Je stemt je goed af op de behoeften en bent je bewust van je eigen interactie en communicatie.
Om dit goed te kunnen doen, is het belangrijk dat je beschikt over voldoende kennis, vaardigheden en visie op het gebied van autisme. Het werkveld heeft veel behoefte aan deskundigheid op dit terrein.
Inhoud minor
In de minor verdiep je je in wat autisme is en wat de effecten ervan kunnen zijn op verschillende leeftijdsfasen. Ook word je vaardiger in communicatie met mensen met autisme, het bieden van structuur en het omgaan met signaalgedrag. Je leert vanuit een ontwikkelingsgerichte blik te kijken naar mensen met autisme en hun ondersteuningsvragen. Je werkt daarbij vanuit een gelijkwaardige samenwerkingsrelatie waarbij de zelfregie van de client uitgangspunt is.
Je verdiept je in actuele kennis over autisme en vormt je eigen visie op ondersteuning bij autisme. Je werkt aan communicatie- en begeleidingsvaardigheden. Je zet je opgedane kennis en vaardigheden in op je praktijkplek.
Binnen de minor komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:
- Kenmerken en verklaringsmodellen van autisme
- Diagnostiek en comorbiditeit (angst, depressie, eetproblemen, LVB)
- Communicatie
- Structuur
- Begeleidingsrelatie en begeleidingsmethoden
- Signaalgedrag
- Motivatie
- Psycho-educatie
- Autisme bij vrouwen
- Zelfregulerende vaardigheden
Soort minor
Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroeps(profiel).
Dit is een blokminor. De minor wordt 1 of 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.
Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen.
Leerdoelen
Tijdens de minor staan de volgende leerdoelen centraal:
- Je formuleert jouw visie op het begeleiden en samenwerken met mensen met autisme en onderbouwt deze vanuit kennis over literatuur over autisme en praktijkervaringen.
- Je beschikt over theoretische kennis over autisme en kan deze reproduceren en toepassen tijdens een kennistoets.
- Je ontwerpt in samenwerking met een client met autisme een passend en theoretisch onderbouwd ondersteuningsplan waarbij je de methodische cyclus doorloopt.
- Je ontwikkelt begeleidingsvaardigheden waaronder het opbouwen van een samenwerkingsrelatie, communicatie, structuur en motivatie.
- Je hebt een lerende houding en geeft proactief je professionele ontwikkeling vorm door gebruik te maken van reflectie en feedback.
Competenties
Tijdens deze minor werk je aan de volgende competenties:
- Je werkt constructief samen met mensen met autisme, opvoeders en/of hun netwerk en professionals.
- Je ondersteunt mensen met autisme, hun opvoeders en/of netwerk en professionals op methodische en diversiteitssensitieve wijze
- Je geeft als reflectieve professional proactief sturing aan de ontwikkeling van je eigen professionaliteit.
Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.
Voor wie?
Heb je affiniteit en/of ervaring met het werken met mensen met autisme? Volg je een sociale, paramedische, verpleegkundige of educatieve opleiding? Dan is deze minor iets voor jou.
Voorwaarden voor deelname
- Je volgt een sociale, paramedische, verpleegkundige of educatieve hbo-opleiding en je bent toegerust voor de afstudeerfase.
- Je hebt je stage in het 3e jaar positief afgerond. Let op: voor PABO en logopedie studenten geldt dat zij hun 2e jaars stage positief moeten hebben afgerond.
- Je hebt tijdens het volgen van de minor voor minimaal 20 uur per week een door de HAN goedgekeurde werk- of ervaringsplaats binnen een setting waar je kunt werken met mensen met autisme.
Praktijkplaats
Om de minor te kunnen volgen is het noodzakelijk een praktijkplaats te hebben waar je kunt werken met mensen met autisme. De minor richt zich voornamelijk op het begeleiden van mensen met autisme met een gemiddelde intelligentie, maar een praktijkplek met de doelgroep autisme en een lager cognitief niveau is ook mogelijk.
Documenten voor aanvragen praktijkplaats
Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:
- Groepspresentaties
- Kennistoets
- Casustoets
- Toetsgesprek (handelen en reflecteren)
Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.
- Lesdag: één volle lesdag per week. In maart wordt bekend gemaakt op welke dag dit is.
- Daarnaast 20 uur per week praktijkervaring opdoen binnen een setting met mensen met autisme.
Werkvormen
- Interactieve werkcolleges
Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.
Mocht het inloggen in OSIRIS niet lukken via bovenstaande link ga dan naar de site van OSIRIS.
Externe studenten kunnen zich eenvoudig aanmelden via Kies Op Maat.