Voor inhoudelijke informatie:
Marcel van Kooten
E-mail: Marcel.vanKooten@han.nl
Tel: 0612465232
Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.
Schrijf je op tijd in!
Let op:
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.
Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.
Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/
Wil jij je bij de HAN verdiepen in complexe life events van de ondernemer en de bedrijfscycli van zijn onderneming, of kennismaken met ‘big data analytics en innovation’? Kies dan voor deze gecombineerde minor, want meer dan 1,5 miljoen MKB-bedrijven en ZZP-ers wachten op jouw adviesgesprek!
Na het volgen van deze minor is de student een volwaardige gesprekspartner bij het adviseren over vraagstukken aangaande de ondernemer (life events) en zijn onderneming (bedrijfscycli).
Zet fiscale- en/of financiële organisaties in beweging in het tijdperk van Big Data met de verkregen kennis van Business Analytics en IT-innovaties!
Binnen deze minor worden de praktijktoepassingen van de nieuwste tools en technieken getoond, zodat er data-driven besluitvorming kan plaatsvinden in jouw toekomstige organisatie(s).
Overzicht opbouw minor:
Verplichte modules:
- Financieel advies MKB ondernemer (financiële, fiscale en civieljuridische life events van de ondernemer) (7,5 ects);
- Financieel advies MKB onderneming (financiële, fiscale, civieljuridische en bedrijfskundige aspecten van de onderneming) (7,5 ects).
Keuzemodule:
- Applied Business Analytics & Innovation (15 ects).
Let op: je kan ook kiezen voor keuzemodule in gesprek met je MKB-klant; deze vind je onder titel Financieel (MKB-)adviseur van de toekomst i.c.m. in gesprek met je MKB-klant. Daar traint de student zich in het voeren van het klantgesprek. Dit gaat verder dan de basis communicatieve vaardigheden. Je leert af te stemmen op de stijl van de klant en leert de verbinding te maken om zo de “most trusted advisor” te worden.
- Module financieel advies MKB ondernemer (verplicht):
De student leert inzicht te krijgen in de financiële effecten van de verschillende gebeurtenissen in het leven van een ondernemer (zoals bijvoorbeeld trouwen, woning kopen, vermogensgroei, oudedagsvoorzieningen en echtscheiding) in relatie tot zijn onderneming.
De student leert ook compliance (CDD = Customer Due Diligence en UBO = Ultimate Beneficial Owner) toe te passen.
- Module financieel advies MKB onderneming (verplicht):
De student leert de principes van het financieren van een opstart van een onderneming via crowdfunding en andere mogelijke financieringsbronnen in de praktijk te brengen.
Ook leert de student wat groeifinanciering inhoudt, bijvoorbeeld via asset based finance.
Daarnaast zal de student inzicht krijgen in de strategie van het bedrijf als opmaat voor de bedrijfswaardering om vervolgens via de waardebepaling de koppeling te leggen met de oudedagsvoorziening van de ondernemer.
De student leert inzicht te krijgen in het stappenplan van het overdrachtsproces en de daarbij behorende overnamefinanciering.
- Module applied Business Analytics & Innovation (keuze):
De student wordt een volledige gesprekspartner voor de stakeholders binnen datagedreven projecten als het gaat om toepassingen/vraagstukken van Big Data in het algemeen en in de context van de financiële - en /of de fiscaal/juridische dienstverlening. De student overziet nieuwe technieken m.b.t. data-analyse. De student kan de (oplossings)mogelijkheden aangeven richting stakeholders (b.v. directie) in diverse usecases/projecten. Verder kan de student meehelpen bij het in productie brengen/nemen van de gevonden oplossing(en) (implementatie). Tot slot is hij in staat om data-analyses toe te passen (inclusief datamanagement, data visualisatie en het vertalen van data naar oplossingen).
Competenties
Verplichte modules:
Je bent als student in staat om de klant (de MKB-er):
· als most trusted advisor fiscaal en financieel te begeleiden in gebeurtenissen/events van zijn/haar leven als ondernemer (bijvoorbeeld trouwen, kinderen, verhuizingen, beleggen en oude dag) en bedrijfscycli van zijn/haar onderneming (startup, groei, sustainabilty en bedrijfsovername en -beëindiging).
· te begeleiden bij nieuwe en marktconforme vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering en sustainability.
· aan de hand van planningssoftware van verbredend en verdiepend advies te voorzien ten aanzien van bijvoorbeeld inkomen, vermogen, estateplanning, oude dag en echtscheiding, evenals de startup van zijn/haar een onderneming en de verschillende financieringsmogelijkheden, die hij/zij kan inzetten in het kader van bedrijfsoverdracht.
- Keuzemodule applied Business Analytics & Innovation
. De student begrijpt de kenmerken van business intelligence/data analyse en past deze toe door middel van praktijkvoorbeelden uit de context van financiële - en /of fiscaal/juridische dienstverlening
· De student begrijpt hoe business intelligence/data analyse bijdraagt aan het behouden van huidige business, het efficiënter kunnen werken en het creëren van nieuwe business en kan dit op strategisch niveau terugkoppelen aan de stakeholders (b.v. de directie)
· De student maakt kennis met nieuwe tools en technieken voor betere- en snellere analyses
· De student beschrijft alle relevante aspecten van data-bronnen en begrijpt hoe KPI–dashboards worden gemaakt met professionele software (visualiseren)
· De student past Agile projectmanagementmethoden toe (bv Scrum) en kan innovaties & innovatieprocessen organiseren en toepassen in het MKB
· De student kan de volgende begrippen op strategisch niveau toepassen: Business intelligence & analytics, AI, Big Data, Machine Learning, RPA, Blockchain, FinTech, TaxTech, InsurTech, IoT, Python en TAX-I.
Iedere geïnteresseerde HBO-student die zich wil verdiepen in het financiële MKB-advies van de toekomst, waarbij de life events van de ondernemer en de bedrijfcycli van zijn/haar onderneming centraal staan. Daarnaast wil de student ook kennismaken data-gedreven toepassingen van business analytics & innovatie binnen de fiscale- en/of financiële dienstverlening.
De minor past goed voor studenten van fiscaal, financieel en/of bedrijfskundig gerelateerde opleidingen, zoals Finance,Tax & Advice (FTA), Finance & Control (F&C) en Accountancy (AC).
Voor studenten van andere opleidingen zoals Bedrijfskunde (BK) en/of HBO-rechten is het een verdiepende minor, waar op onderdelen extra inzet van de student wordt gevraagd.
Goed om te weten
De verplichte modules van de minoren worden gestart vanuit een gedegen (basis)kennis op fiscaal, juridisch en financieel gebied van de ondernemer en onderneming.
Bij twijfel over de startkwalificaties kan een (telefonisch) intakegesprek plaatsvinden.
- Tentamen;
- Assessment & feedbackgesprek;
- Inleveropdracht(en) en groepswerk;
- Individueel portfolio en mondelinge verdediging.
Lesdagen: twee dagen in de week, incidenteel een derde dag.
Aantal lesweken: 2 x 7
Aantal lesuren verplichte modules: 2 x 4 lesuren per lesweek
Projectonderwijs (zelfstudie)
Keuzemodule 4: er zullen excursies zijn buiten de HAN en daarnaast zullen er gastsprekers worden uitgenodigd op de HAN.
Werkvormen
Als uitgangspunt wordt het ‘actief leren’ gebruikt. Het onderzoekend vermogen van de student wordt geactiveerd.
Dit "actief leren" vindt plaats in de vorm van:
· Hoorcolleges;
· Werkcolleges (toepassen van de theorie in de beroepspraktijk door praktijkopdrachten);
· Groepsopdrachten /projectopdrachten
· Gastcolleges;
· Zelfstudie.
Deze minor wordt aangeboden in Arnhem.
Er wordt gebruik gemaakt van Nederlandstalige literatuur, maar er komt daarbij ook Engelse literatuur. De boekenlijst wordt voor de start van de minor gemaild aan de studenten die deelnemen.
Er wordt voor de literatuur ook samengewerkt met marktpartijen zoals Dukers & Baelemans.
Bij Financieel adviseur van de toekomst wordt gebruik gemaakt van materialen van Dukers en Baelemans, deze kosten zijn € 78,-. Je krijgt een eigen leeromgeving.
Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.
Mocht het inloggen in OSIRIS niet lukken via bovenstaande link ga dan naar de site van OSIRIS.
Externe studenten kunnen zich eenvoudig aanmelden via Kies Op Maat.