Voltijd
Nederlands
Nijmegen
30.0
3 februari 2025 t/m 11 juli 2025 -- open
Mirella Eimers, Patrick Hoek, Wout Linsen

Voor inhoudelijke informatie:
Wanneer je interesse hebt in deze minor, neem dan contact op met de minorverantwoordelijke via het e-mailadres: minor.oncologie@han.nl

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op: 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

In deze minor, de oncologische cliënt, van de Academie Gezondheid en Vitaliteit (AGV) binnen de voltijd-studierichting verpleegkundige van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), staat het behandelen en begeleiden van cliënten met de meest voorkomende oncologische aandoeningen centraal.’

In het algemeen is de levensverwachting van de Nederlandse bevolking het afgelopen decennium met ruim 3 jaar gestegen (CBS, 2024). Als mensen langer leven, neemt de kans op kanker toe. Daarnaast is de overleving van patiënten met kanker de afgelopen jaren verder toegenomen, onder andere dankzij verbeterde diagnostiek en behandeling (IKNL, 2022). Door deze stijging in zowel de incidentie als de prevalentie van kanker en doordat we steeds meer inzicht krijgen in het ziektebeeld, is de zorg voor mensen met kanker voortdurend in ontwikkeling. Hierbij moet je denken aan ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling van kanker, maar ook aan ontwikkelingen in nazorg, follow-up, revalidatie en psychosociale ondersteuning van kankerpatiënten. Tot slot is palliatieve zorg, daar waar genezing niet meer mogelijk is, van toenemend belang; niet alleen voor patiënten met een oncologische ziekte, maar voor alle patiënten met een levensbedreigende aandoening.
Professioneel handelen in deze context vraagt om adequate en up-to-date kennis, inzicht, vaardigheden en attitude in alle bovengenoemde facetten van de oncologische zorg.

In deze minor willen we aandacht besteden aan deze facetten vanuit een interdisciplinaire invalshoek. Hoewel de minor toegankelijk is voor studenten vanuit verschillende opleidingen (zie verderop bij “Ingangseisen” vanuit welke opleidingen je deel kunt nemen aan deze minor), willen we benadrukken dat de minor is ontwikkeld vanuit de opleiding Verpleegkunde en het verpleegkundig perspectief daarom ook een centraal aspect inneemt in deze minor.

Soort minor:
Dit is een verbredende minor. In het kader van professionalisering en kwaliteitszorg levert de student in de rol van zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner en reflectieve EBP-professional een bijdrage aan kwaliteitsverbetering van de oncologische zorg en aan het versterken van de positie van de cliënt, waarbij kwaliteit van leven centraal staat.

Opzet van de minor: inhoud en toetsing
Deze minor wordt aangeboden in zowel het eerste als het tweede semester van elk schooljaar. De minor bestaat uit 2 delen (periode 1 en periode 2). Afhankelijk van of je de minor in semester 1 of 2 van het schooljaar volgt, heeft periode 2 een andere invulling! Lees daarom onderstaande informatie goed door voordat je een keuze maakt!

Periode 1:
De eerste periode van 10 weken is in beide semesters hetzelfde en richt zich vooral op de theorie met betrekking tot de meest voorkomende oncologische aandoeningen in Nederland.

Het theoretische deel wordt afgesloten met een kennistoets (15 ECTS) waarbij de volgende onderwerpen getoetst zullen worden:

  • Epidemiologie en etiologie van zeven oncologische ziektebeelden (borst-, long-, huid-, prostaat-, hoofd-hals-, dikke darm en hematologische kanker).
  • Preventie en het ontstaan van kanker;
  • Diagnostiek en behandelingsmogelijkheden bij de oncologische en palliatieve cliënt;
  • Verpleegkundige aspecten binnen de zorg voor de oncologische en palliatieve cliënt;
  • Interculturele zorgverlening in de oncologie;
  • Palliatieve zorg, palliatieve sedatie, euthanasie;
  • Verlies- en rouwverwerking/begeleiding;
  • Psychosociale begeleiding en ondersteuning in de curatieve en palliatieve fase.
  • Lokale, nationale en internationale organisaties voor oncologische en palliatieve zorg.
  • (Wetenschappelijk onderbouwde) zorgvernieuwing in de oncologische en palliatieve zorg om de kwaliteit van zorg voor deze cliëntengroepen te verbeteren.

Periode 2
Eerste semester (periode: september t/m januari):
Wanneer je de minor volgt in het eerste semester van het schooljaar, zal de tweede periode van de minor een theoretisch karakter hebben, waarin de focus ligt op niet-farmacologische interventies die toegepast kunnen worden bij symptomen en/of bijwerkingen als gevolg van een kankerbehandeling. Hier is dus geen mogelijkheid voor het opdoen van praktijkervaring in de vorm van een praktijkplaats of een praktijkproject.

In semester 1 wordt periode 2 afgesloten met de presentatie van je portfolio (15 ECTS)

Tijdens deze periode krijg je in de eerste 3 weken aanvullende lessen gericht op klinisch redeneren en niet-farmacologische interventies en worden er practica gegeven die ondersteunend zijn bij het maken van het portfolio. Voor het portfolio maak je een onderbouwde keuze voor een symptoom en/of bijwerking (als gevolg van een kankerbehandeling), waarin je je verder gaat verdiepen. Hierbij pas je klinisch redeneren toe waarbij je de geselecteerde interventie(s) onderbouwd. Daarnaast maak je een Critically Appraised Topic (CAT) waarin je op zoek gaat naar wetenschappelijke onderbouwing voor één van de geselecteerde interventies.

Tweede semester (periode: januari t/m juli):
Wanneer je de minor volgt in het tweede semester van het schooljaar, zal de tweede periode van de minor bestaan uit een praktijkperiode van 8 weken. De praktijkperiode kan bestaan uit een praktijkplaats (“stage”) of een praktijkproject gericht op de oncologische en/of palliatieve zorg.

In semester 2 wordt het 2e deel afgesloten met de presentatie van je casestudy of project (15 ECTS)
Tijdens deze periode ga je 3 dagen per week zelfstandig aan de slag. Hierbij zijn er 2 mogelijkheden (praktijkplaats of praktijkproject, zie beschrijving hieronder).
Let op: Uitgangspunt hierbij is dat studenten van de opleiding Verpleegkunde van de HAN automatisch worden ingedeeld voor een praktijkplaats. Dit gebeurt door het praktijkbureau op basis van woonplaats en beschikbare praktijkplaatsen. Indien een student niet voldoet aan de ingangseis voor een praktijkplaats, wordt deze student ingedeeld voor een praktijkproject. Studenten van die HAN die een andere opleiding volgen dan Verpleegkunde en studenten van andere hogescholen (zowel studenten Verpleegkunde als studenten van andere opleidingen) dienen zelf voor een praktijkplaats of praktijkproject te zorgen om toegang te krijgen tot het tweede deel van de minor.

  • 1) De praktijkplaats (“stage”): hierbij ga je daadwerkelijk aan de slag met patiënten binnen de oncologische en/of palliatieve zorg. Hierbij kan gedacht worden aan het ziekenhuis, de thuiszorg, een hospice of een instelling waar oncologische/palliatieve patiënten verblijven. Tevens zijn hier mogelijk ook beperkt internationale plaatsen beschikbaar (Oeganda). 
    Om in aanmerking te komen voor een praktijkplaats (“stage”), dien je je derdejaarsstage met een voldoende te hebben afgerond.
  • 2) Een praktijkproject: hierbij ga je een samenwerking aan met een opdrachtgever van een organisatie/ instelling gericht op de oncologische en/of palliatieve zorg. De projecten waar een bijdrage aan geleverd wordt, zijn heel divers van aard. Hierbij kan gedacht worden aan het doen van onderzoek of het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal. De projecten worden altijd in duo’s uitgevoerd, samen met een medestudent. Tijdens deze periode maak je een projectverslag.

Tijdens deze periode vindt wekelijks 1 lesdag plaats, waarin aanvullende begeleiding geboden wordt in de vorm van werkgroepen en reflectie.

Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen. In deze minor komen de volgende competenties/ onderwerpen aan bod:

  • Verlenen van zorg en het geven van informatie, voorlichting en advies op basis van kennis over en de gevolgen van een oncologische aandoening aan de individuele cliënt en/of aan groepen.
  • Professionele relaties aangaan, onderhouden en afsluiten met de oncologische zorgvrager en diens systeem, evenals met collega’s in de zorg en andere hulpverleners.
  • Individuele en collectieve voorlichting aan oncologische zorgvragers en hun systeem resp. zorgverleners over indicatie/intake/ uitvoering en evaluatie en nazorg, revalidatie en ketenzorg.
  • Coördineren van individueel en collectief te verlenen zorg aan de oncologische zorgvrager en diens systeem.
  • Deelnemen aan het verder ontwikkelen, bewaken en borgen van kwaliteitsindicatoren op het gebied van indicatie/ intake/ uitvoering en evaluatie en nazorg, revalidatie en ketenzorg.
  • Analyseren, coördineren en managen van de dienstverlening in een continu en integraal proces dat gericht is op maatschappelijke participatie, empowerment, kwaliteit van leven en welzijn van de oncologische cliënt.

Het theoretische deel  wordt afgesloten met een kennistoets (15 ECTS) waarbij de volgende onderwerpen getoetst zullen worden:

  • Epidemiologie en etiologie van zeven oncologische ziektebeelden (borst-, long-, huid-, prostaat-, hoofd-hals-, dikke darm en hematologische kanker).
  • Preventie en het ontstaan van kanker;
  • Diagnostiek en behandelingsmogelijkheden bij de oncologische en palliatieve cliënt;
  • Verpleegkundige aspecten binnen de zorg voor de oncologische en palliatieve cliënt;
  • Psychosociale en maatschappelijke context;
  • Zingeving en coping;
  • Voeding;
  • Interculturele zorgverlening in de oncologie;
  • Palliatieve zorg, palliatieve sedatie, euthanasie;
  • Verlies- en rouwverwerking/begeleiding;
  • Psychosociale begeleiding en ondersteuning in de curatieve en palliatieve fase.
  • Lokale, nationale en internationale organisaties voor oncologische en palliatieve zorg.
  • (Wetenschappelijk onderbouwde) zorgvernieuwing in de oncologische en palliatieve zorg om de kwaliteit van zorg voor deze cliëntengroepen te verbeteren.

Bij de minor in het eerste semester wordt het 2e deel afgesloten met de presentatie van je portfolio (15 ECTS)

Tijdens deze periode krijg je in de eerste 3 weken aanvullende lessen gericht op klinisch redeneren en niet-farmacologische interventies en practicalessen welke ondersteunend zijn aan het maken van het portfolio. Het portfolio gaat uit van een symptoom en/of bijwerking (als gevolg van een kankerbehandeling) waarvoor je zelf een keuze maakt. Hierbij pas je klinisch redeneren toe waarbij je de geselecteerde interventie onderbouwd. Daarnaast maak je een  Critically Appraised Topic (CAT) met aanvullende lessen gericht op klinisch redeneren en niet-farmacologische interventies en practicalessen welke ondersteunend zijn aan het maken van het portfolio. Het portfolio gaat uit van een symptoom en/of bijwerking (als gevolg van een kankerbehandeling) waarvoor je zelf een keuze maakt. Hierbij pas je klinisch redeneren toe waarbij je de geselecteerde interventie onderbouwd. Daarnaast maak je een  Critically Appraised Topic

Bij de minor in het tweede semester wordt het 2e deel wordt afgesloten met de presentatie van je casestudy, project of portfolio (15 ECTS)

Tijdens deze periode ga je 3 dagen per week zelfstandig aan de slag. Hierbij zijn 3 mogelijkheden:

  • De praktijkplaats: hierbij ga je daadwerkelijk aan de slag met patiënten binnen de oncologische en/of palliatieve. Hierbij kan gedacht worden aan het ziekenhuis, de thuiszorg, een hospice of een instelling voor oncologische/palliatieve patiënten verblijven. Tevens zijn hier mogelijk ook beperkt internationale plaatsen beschikbaar (Oeganda). De student heeft de praktijkperiode in het 3e jaar zo mogelijk afgesloten.

Let op:

Studenten van een andere studierichting evenals de studenten verpleegkunde van een andere hogeschool dan de HAN dienen zelf zorg te dragen voor een praktijkplaats als zij ervaring willen opdoen in de praktijk. Voor studenten verpleegkunde, van de HAN, wordt vanuit de HAN geprobeerd een praktijkplaats te regelen.

  • Een praktijkproject: hierbij ga je een samenwerking aan met een opdrachtgever van een organisatie/ instelling gericht op de oncologische en/of palliatieve zorg. De projecten waar een bijdrage aan geleverd wordt, zijn heel divers van aard. Hierbij kan gedacht worden aan het doen van onderzoek of het ontwikkelen van foldermateriaal waar het thema kwaliteit van leven centraal staat. Bij de projecten worden altijd duo’s ingezet. Tijdens deze periode maak je een projectverslag.

Tijdens deze periode wordt 1 lesdag aangeboden waarbij aanvullend begeleiding geboden in de vorm van reflectie.

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?
Studenten met affiniteit voor de oncologische zorgvrager die meer kennis en inzicht willen in de oncologische zorg.

  • Studenten verpleegkunde
  • Studenten fysiotherapie
  • Studenten MBRT
  • Studenten BMH

Voorwaarde deelname- 1e deel:

  • Beheersing van de basis communicatieve vaardigheden;
  • Beheersing van de basiskennis anatomie/fysiologie en pathologie;

Voorwaarde voor deelname aan 2e deel:

  • De student komt in aanmerking voor deelname aan indien hij/zij actief heeft deelgenomen aan het 1e deel van de minor.
  • Bij deelname aan de minor in het tweede semester:
    • Studenten die de opleiding Verpleegkunde volgen aan de HAN, komen alleen in aanmerking voor een praktijkplaats indien zij hun derdejaars-stage met een voldoende hebben afgerond. Indien dit niet het geval is, vullen zij periode 2 automatisch in middels een praktijkproject.
    • Studenten van een andere opleiding dan Verpleegkunde en/of studenten van een andere hogeschool dienen zelf te zorgen voor een praktijkplaats of een praktijkproject om deel te kunnen nemen aan deel 2 van deze minor.

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

Deel 1- Theoretisch deel:

  • Er wordt meerdere keren per jaar (zie toets-jaarrooster) een schriftelijk deeltentamen afgenomen (kennistoets), die met een cijfer wordt beoordeeld. De eerste mogelijkheid voor een eventueel hertentamen valt binnen de minorperiode. Een student mag, na inschrijving, van maximaal twee tentamenkansen gebruik maken per studiejaar

Deel 2; Praktijkdeel:

  • Het deeltentamen van het 2e deel heeft de vorm van een verslag/ portfolio, gevolgd door een presentatie. Het verslag/portfolio wordt beoordeeld met een “voldaan”/ “niet voldaan”. De presentatie wordt beoordeeld met een cijfer. Een voldoende beoordeling van het verslag/ portfolio is voorwaardelijk om deel te kunnen nemen aan de presentaties.

De student:

  • Toont aan de hand van een verslag/ portfolio en presentatie zijn/haar competentieontwikkeling
  • Is op basis van het gemaakte verslag/ portfolio in staat om een korte presentatie van maximaal 20 minuten te verzorgen.

Binnen het 1e deel van de minor wordt het rooster zoveel mogelijk ingedeeld op 3 vaste lesdagen. In sommige lesweken is dat echter niet haalbaar. Daarom wordt van de studenten verwacht dat zij maandag t/m vrijdag beschikbaar zijn.
Werkvormen zijn: (gast)Colleges, werkgroepen, practica en communicatieve vaardigheden en mogelijk een symposium/ congresbezoek

Literatuur zal voornamelijk in het Nederlands zijn. In sommige gevallen een Engelstalige tekst.

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.

Inloggen OSIRIS arrowright

  

Externe studenten kunnen zich eenvoudig aanmelden via Kies Op Maat.

Inloggen kies op maat arrowright