Voltijd
Nederlands
Arnhem
30.0
-- informatie volgt

Voor inhoudelijke informatie:
Rico van Hal
E-mail: Rico.vanHal@han.nl 
Tel: 0630051271

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op: 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

In de minor Financieel advies particulieren van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen leer je meer over persoonlijke financiële planning. Speciaal voor alle bachelor studenten, behalve studenten van de opleidingen Finance, Tax and Advice en Financial Services Management.

Wil je meer weten over je (toekomstige) financiële huishouding en/of lijkt de functie van financieel adviseur je een mooie uitdaging, dan levert deze minor een belangrijk fundament voor ieders persoonlijke situatie én een succesvolle carrière!

Deze minor bestaat uit de volgende 3 onderwijseenheden (totaal 30 EC)

 • Financieel Advies Particulieren (7,5 EC): na afronding ontvang je de certificaten Wft-Basis, Wft-Consumptief Krediet en Wft-Schadeverzekeringen Particulieren. En je maakt het tentamen sociale zekerheid en inkomensverzekeringen
 • Beleggen (7,5 EC)
 • Inkomens- en Vermogensadvies (15 EC): na afronding ontvang je de certificaten
  Wft-Vermogen én Wft-Hypothecair Krediet. Tevens kun je het diploma Adviseur Hypothecair Krediet behalen.

Certificaat
Als je deze minor succesvol afrondt heb je een vijftal landelijk erkende Wft-certificaten waardoor je voldaan hebt aan de deskundigheidseis om te mogen adviseren aan particulieren. Je kunt dan aan de slag bij een financiële instelling als adviseur Consumptief krediet, adviseur Schadeverzekering particulier, adviseur Vermogen en/of adviseur Hypothecair krediet.

Soort minor
Dit is een verbredende minor. In een verbredende minor ontwikkel je je beroepscompetenties in een andere/bredere context.

Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.

Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen.

Je beschikt over voldoende kennis over de volgende onderwerpen om volgens de Wet Financieel Toezicht particulieren te adviseren:

 • Consumptieve en hypothecaire kredieten
 • Schade-, sociale en inkomensverzekeringen
 • Sparen, beleggen en vermogen.

Competenties

 • Je kunt particuliere klanten adviseren op het gebied van persoonlijke financiële vraagstukken
 • Je ontwikkelt je professionaliteit door gebruik te maken van actuele informatie uit de financiële wereld

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?
Ambieer je een adviesfunctie in de financiële wereld dan is deze minor bij uitstek voor jou geschikt. Deze minor levert een vijftal landelijk erkende Wft-certificaten en beroepskwalificaties op, zodat je particulieren mag adviseren. Het bezit van deze Wft-beroepskwalificaties werkt in je voordeel als je solliciteert bij een bank- of verzekeringsorganisatie.

Ook als je niet direct wilt adviseren, bijvoorbeeld in een back-office functie, is deze minor interessant. In het bedrijfsleven of bij de overheid is kennis van financiële zaken belangrijk in het kader van risicobeheersing. Veel risico’s worden immers afgedekt met verzekeringen. Ook als gesprekspartner van vertegenwoordigers van banken en verzekeringsmaatschappijen komt deze kennis goed van pas. En als consument krijgt ten slotte bijna iedereen te maken met financiële onderwerpen.

Voorwaarden voor deelname
Er zijn geen toelatingseisen voor deze minor.

Goed om te weten

In deze minor worden er een vijftal Wft-examens afgenomen. Deze digitale centrale
Wft-examens worden ingekocht bij DUO en kosten €140 per examen per student. Hiervoor betaal je een eigen bijdrage van €55,00 per examen voor de eerste twee examenkansen.

De kosten voor het voorgeschreven studiemateriaal bedragen ongeveer € 400, waarvan ca. € 60 per Wft-module studiemateriaal (E-learning, oefenexamens) en boeken.

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

 • In deze minor worden een vijftal Wft-examens afgenomen.

 • Daarnaast is er een schriftelijk individueel tentamen beleggen en een schriftelijk tentamen sociale zekerheid en inkomensverzekeringen.

 • Tevens word je getoetst via het voeren van een adviesgesprek en het samenstellen van een beleggingsportefeuille.

Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.

Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag beschikbaar zijn, dus bijbaantjes of andere vakken van maandag t/m vrijdag (8.45-18.15 uur) volgen is geen optie.

Deze minor wordt alleen in Arnhem aangeboden. Er zijn ongeveer 16 contacturen per week.

Werkvormen

 • E-learnings: zelfstandig doorlopen van de lesstof. De voortgang van de studenten wordt gemonitord door de docent en indien nodig zal de docent nadere uitleg geven bij specifieke onderwerpen
 • Hoorcolleges: bespreken van de theorie
 • Werkcolleges: proactieve ondersteuning en coaching richting de Wft-examens én het adviesgesprek (bij de onderwijseenheid Inkomens- en Vermogensadvies)
 • Trainingen adviesvaardigheden
 • Intervisie en discussiecollege (beleggen).

Er wordt gebruik gemaakt van digitaal examengericht studiemateriaal.

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.

Inloggen OSIRIS arrowright

  

Externe studenten kunnen zich eenvoudig aanmelden via Kies Op Maat.

Inloggen kies op maat arrowright