Voor inhoudelijke informatie:
Monique de Boer
E-mail: monique.deboer@han.nl
Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.
Schrijf je op tijd in!
Let op:
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.
Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.
Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/
Vind je een duurzamere wereld belangrijk en wil je hier samen met leerlingen buiten de klas aan werken? Dan is de minor Duurzame Leefomgeving een uitstekende keuze voor jou. Tijdens deze minor ga je actief je eigen leefomgeving ontdekken en leer je didactische vaardigheden die je kunt toepassen om dit ook samen met basisschool- of middelbare schoolleerlingen te kunnen doen. Een belangrijk deel van de minor bestaat uit een stage, waarbij je de kans krijgt om op een school of bij andere educatieve organisaties aan de slag te gaan. Daarnaast biedt de minor ook goede mogelijkheden voor kortere stages in het buitenland.
Tijdens de eerste helft van de minor verdiep je je in de verschillende aspecten van onze leefomgeving. Denk hierbij aan flora, fauna, ondergrond en waterbeheer, maar ook aan de manier waarop de mens zijn landelijke en stedelijke leefomgeving heeft ingericht en beïnvloed. Er is veel te ontdekken in de eigen leefomgeving en de minor biedt een basis die je in staat stelt om steeds meer te gaan zien en je ideeën over verduurzaming verder te verkennen. Heb je specifieke interesses, zoals duurzaam bouwen of mobiliteit, dan is er ook ruimte voor persoonlijke verdieping.
Naast dat je veel zelf veldwerk gaat uitvoeren en daarbij kennis en ervaring met veldwerkdidactiek opdoet, ga je in voorbereiding op je stage, samen met medestudenten, ook een eigen veldwerk ontwerpen en uitvoeren. Al deze kennis en ervaring ga je in de tweede helft van de minor toepassen in een stage die aansluit bij jouw opleiding en interesse. Mocht je naar het buitenland willen, dan is het belangrijk dit zo vroeg mogelijk aan te geven.
Ervaringen van studenten:
De minor heeft voor mij een hele andere wereld geopend. Ik kan nu niet meer rustig lopen in de natuur zonder mezelf af te vragen welke planten en diertjes er allemaal daar zijn en ze daar voorkomen. Het is nu niet meer gewoon natuur meer, maar natuur met een verhaal.
Soort minor
Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel).
- Ontwikkelen van vakinhoudelijke en vakdidactische achtergrond voor een duurzame leefomgeving.
- Leren begeleiden van leerprocessen tijdens veldwerk
- Ontwerpen van veldwerk leerarrangementen.
Bekwaamheden
- Je stimuleert leerlingen tot gewenst gedrag tijdens veldwerkactiviteiten en daaraan gerelateerde lessituaties.
- Je richt leeromgevingen op een doelmatige wijze in en stemt de activiteiten van uiteenlopende leeromgevingen op elkaar af.
- Je neemt actief deel in vormen van overleg (binnen en buiten de school) die vereist zijn om veldwerk te ontwerpen en om de praktijk op een vakoverstijgende wijze in de school te brengen.
- Je onderzoekt zelfstandig en systematisch je werk op het gebied van veldwerk en betrekt daarbij feedback van collega’s en begeleiders.
- Je hebt een duidelijk beeld van de sociale verhoudingen en het sociale klimaat binnen een groep leerlingen en van individuele leerlingen tijdens veldwerkactiviteiten en daaraan gerelateerde lessituaties.
- Je kent uit verschillende vakdisciplines de belangrijkste concepten die betrekking hebben op veldwerk en jouw leefomgeving (landschap) en kunt deze toepassen bij het ontwerpen van educatief materiaal.
- Je kent de belangrijkste vakdidactische ideeën rond veldwerk en legt daarmee de verbanden met het eigen leren.
- Je ontwerpt zelfstandig onderwijsleeractiviteiten die recht doen aan verschillen tussen leerlingen, met aandacht voor differentiatie, gevarieerde werkvormen en geïntegreerde didactiek.
Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.
Voor wie?
Voor elke HBO student, externe uit andere educatieve richtingen of uit het werkveld die affiniteit heeft met zijn eigen leefomgeving en deze wil verduurzamen. Graag naar buiten gaat om zijn leefomgeving en andere landschappen van Nederland (en wereld) te ontdekken. En zich wil bekwamen in veldwerk.
Voorwaarden voor deelname
- je hebt een hbo-propedeuse afgerond
- je bent al in het bezit van een docentbevoegdheid
- je kunt goed zelfstandig en samen werken
- je vind het leuk om veel naar buiten te gaan
- je functioneert op hbo werk- en denkniveau
- Basis kennistoets;
- Inhoudelijke presentatie over zelf gekozen thema’s;
- Beoordeling op bekwaamheden in een assessment met behulp van je eigen portfolio/veldwerkdossier;
- Opdrachten tijdens de verschillende veldwerken en beoordeling zelf ontworpen en uitvoer veldwerk;
- Beoordeling op je ontwikkeling binnen de bekwaamheden tijdens de praktijkstage.
Naast hoor- en werkcolleges ga je vaak het veld in gedurende een hele dag. De veldwerken en colleges worden op de dinsdag, woensdag en donderdag ingeroosterd. Daarnaast zijn de maandagen en vrijdagen voor opdrachten in je eigen leefomgeving, lezen van literatuur en verwerking en voorbereiding van de veldwerken en colleges. In de stageperiode ben je vier dagen aan het stagelopen.
Werkvormen
- Hoorcolleges
- Werkcolleges
- Veldwerk
- Onderzoek
- Stage
Blokminor
De minor wordt 1 keer per jaar als een blok in semester 2 aangeboden.
HAN students can enrol via Alluris.
non-HAN students need to first make an acount with www.kiesopmaat.nl
In case you have not got a Kiesopmaat.nl account, click on the button below.
In case you already have an account, click on the button below to log in.