Voltijd
Nederlands
Arnhem
30.0
2 september 2024 t/m 2 februari 2025 -- open
Bart van der Wal

Voor inhoudelijke informatie:
Bart van der Wal
E-mail: Bart.vanderwal@han.nl 
Tel: 0627081476

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op: 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

In deze multidisciplinaire minor staat DevOps centraal. In een DevOps-team werken developers en beheerders samen om nieuwe features van een applicatie te ontwikkelen, en tegelijkertijd de bestaande features draaiende te houden.

Hierbij is veel aandacht voor het garanderen van een hoge beschikbaarheid van een applicatie. We gaan kijken naar loosely coupled microservices, event-carried state transfer, Docker, Kubernetes, RabbitMQ, unit testen, acceptatie testen, build- en release-pipelines, logging, monitoring, site reliability engineering, kort-cyclisch development en natuurlijk de samenwerking tussen Dev en Ops.

De minor bestaat uit twee gedeelten. In het eerste gedeelte met theorielessen, huiswerkopdrachten en een kleinschalig project waarin je zowel theoretische als praktische kennis krijgt. Dit is de voorbereiding op het tweede deel waarin je in teamverband een grootschalig project uitvoert voor een echte klant waarbij je je expertise optimaal kunt benutten.
Beide delen worden verzorgd door de HAN en het IT-bedrijf Info Support samen. De HAN neemt vooral in het eerste deel de lead. Info Support neemt in het tweede deal de lead. Begeleiding en beoordeling is 2e deels ook op locatie bij de opdrachtgever (klant van Info Support, opdracht en locatie volgen tijdens de minor).

We besteden aandacht aan onder andere de volgende onderwerpen:

  • Deployment-tooling (CD/CI-tools, containers, container orchestration)
  • Management en beheer (configuration management, monitoring, logging)
  • Test- en Behaviour Driven Development
  • Web- en applicatieservers
  • Versiebeheer (git) en workflows hierin
  • Operating systems (linux)
  • Netwerken, security en protocollen
  • Proxies, load balancers, firewalls
  • Webscale architecture, Autonomy over authority, CQRS, etc.
  • Build for failure, Chaos engineering en load testing
  • Agile practices zoals user stories, story mapping en MVP’s
  • Domain Driven Design, strategic en tactical patterns
  • ORM en evolutionary database design

Na het volgen van deze minor beschik je over de theoretische en de praktische kennis om een continuous delivery-project in te richten en uit te voeren in een professionele organisatie.

De minor is alleen toegankelijk voor HBO ICT studenten met een development profiel.

Vanwege het verdiepende karakter van de minor moet je ook een 4-e jaars student zijn. We gaan er dus van uit dat je bij aanvang van de minor je (meeloop) stage en verdiepende semester hebt afgerond. Op het moment van inschrijven voor de minor is dit idealiter ook zo, of ben je je verdiepende semester of (meeloop)stage aan het afronden.

Inhoudelijk gelden verder de onderstaand eisen over je voorkennis en vaardigheden. Deze heb je nodig om tijdens de minor verder uit te bouwen of om mee te kunnen werken in het beroepsproduct aan het eind van de course fase, of het DevOps project in blok 2.
Voor het toetsen van het instapniveau verzoeken we ook aangemelde studenten voor aanvang van de minor thuis een digitale ingangstoets te maken. Deze toets geeft jezelf een concreter beeld van de vereiste voorkennis en of je hier nog gaten in hebt. Verder is bij twijfel over toelating, omdat je nog te weinig studiepunten hebt, deze toets ook een mogelijkheid alsnog toegelaten te worden.

  • Je kunt object georienteerd programmeren in een getypeerde taal en kent enkele OO design patterns en kan deze herkennen en toepassen (OO)
  • Je kunt geautomatiseerde unit en integratie tests schrijven met gebruikmaking van een test framework en -tool (Unit testing)
  • Je kunt ontwikkelen volgens Test Driven Development en kent TDD patterns als Red-Green-Refactor, Arrange, Act, Assert en concepten als sut, mocks, stubs, etc. (TDD)
  • Je kent de werking van web protocollen als HTTP en DNS en dataformaten als XML en JSON
  • Je kent de standaard 3-tier architectuur en principes van andere gelaagde architecturen
  • Je kent een aantal basis UML technieken en kan requirements documentatie en technische documentatie opstellen

In de course fase zijn er wekelijkse huiswerk opdrachten in duo's, enkele individuele theorietoetsen (multiple choice) en schrijf je ook individueel een blog over eigen onderzoek. Tot slot maak je in de laatste 2 weken een DevOps beroepsproduct in teamverband. Dit is een uitbreiding van een bestaande demo applicatie onder een microservices architectuur. Hieraan voeg je zowel functionaliteit en bijbehorende tests toe als doe je werk aan de deployment pipeline, custom deployment, monitoring en opstellen architectuur documentatie).

Tijdens het grote project maak je een grote applicatie in teamverband met wekelijks klant contact Scrum meetings, met tussentijds en op het eind een beoordeling zowel voor het product als de individuele bijdrage. De DevOps aanpak hierbij volgt ook uit de werkwijze een minimal viable versie van de applicatie vroegtijdig in het project live te zetten en dit daarna up en running te houden tijdens updates.

Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag beschikbaar zijn, dus bijbaantjes of andere vakken van maandag t/m vrijdag (9.00-17.45 uur) volgen is geen optie.

Tijdens het project in het 2e blok ben je verder 1 of 2 dagen per week op locatie bij de opdrachtgever. Dit kan ook buiten Arnhem zijn, afgelopen jaar was dit bijvoorbeeld in Utrecht (vlakbij CS). Uitgangspunt is dat je OV kaart hebt.

De roostering zal plaatsvinden zoals bij de Academie IT & Mediadesign gebruikelijk: in de coursefase zes maal per week een dagdeel les, en in de projectfase 40 uur per week projectwerk.

Werkvormen

  • Werkcolleges
  • Projectopdracht

HAN students can enrol via Alluris.

log into alluris here arrowright

non-HAN students need to first make an acount with www.kiesopmaat.nl

In case you have not got a Kiesopmaat.nl account, click on the button below.

Start your account arrowright

In case you already have an account, click on the button below to log in.

Log in on kies op maat arrowright