Voltijd
Nederlands
Arnhem
30.0
-- not offered
Lennie Schrauwers

Voor inhoudelijke informatie:
Lennie Schrauwers
E-mail: lennie.schrauwers@han.nl
Tel: 0655208810

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op: 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

In een wereld met grote maatschappelijke uitdagingen; sociaal, ecologisch, economisch, kun je als ontwerper van grote invloed zijn. In deze minor leer je hoe je met creatieve oplossingen  zelf impact kunt hebben en zo verandering voor elkaar kunt krijgen. Dat zorgt voor kracht!

Hoe we dat doen? We beginnen bij jou. De eerste 2 weken richt je je blik naar binnen. Wat drijft je? Waar ben je goed in? Wat wil je verder ontwikkelen? Daarna richt je je blik naar buiten. Je gaat aan de slag met vragen van ondernemers die impact maken op kleine en grote schaal. Je doet inspiratie op door middel van de methode en persoonlijke verhalen van anderen die de wereld veranderen. Op basis van kennis over jezelf en ideeën van anderen kies je vervolgens een eigen project waarmee jij in deze minor impact wil maken.

Martijn, student Industrieel Product Ontwerpen, ontwierp een schoen voor ziekenhuispersoneel uit het afval van de operatiekamer.

Fleur, student Multimediadesign, maakte een film en lesprogramma om mensen te confronteren met vooroordelen.

Opbouw minor

Deel 1: wie ben ik?

Wie ben jij als ontwerper? De eerste twee weken gaan over jou. Door oefeningen die je uit je comfortzone laten stappen ontdek je wat jou drijft. Waar zit jouw vuur? Waar ben jij goed in? Ja, dat kan intensief zijn, een tikkeltje spannend ook, maar vooral erg leuk en leerzaam.

Deel 2: aan de slag voor ondernemers

Vervolgens richten we onze blik naar buiten. Tijd voor actie en inspiratie. Vier weken lang komt er iedere week een ondernemer langs die jouw ontwerpkracht nodig heeft bij het oplossen van een probleem. Het zijn ondernemers die zelf impact maken in de wereld, allen op hun eigen manier. Je ontmoet ze, ze vertellen hun persoonlijke verhaal en je hoort wat hen drijft om het verschil te maken. En dat werkt inspirerend! Vervolgens ga je met je medestudenten aan de slag met een uitdagende vraag van de ondernemer. Voorbeelden van vragen zijn:

 • hoe zorg je ervoor dat accu’s op festivalterreinen altijd vol zijn?
 • Hoe zorg je ervoor dat we met zijn allen gezond oud worden?
 • hoe los je het waterprobleem op?
 • Hoe zorg je ervoor dat verkeersdeelnemers elkaar meer ruimte geven?

Je zult versteld staan wat je kunt bereiken in een week tijd. Aan het einde van de week presenteer je je oplossingen aan de ondernemer. Die vaak op hun beurt weer geïnspireerd worden door jouw ideeën.

Op reis

In de 5e week van de minor gaan we op studiereis naar een Europese stad. Daar maken we een week lang een positieve impact op een lokaal probleem. Welk probleem en hoe? Dat bepalen jullie zelf! Een leuke, spannende en vooral inspirerende week. Zie ook het reisverslag van de laatste studiereis.

Deel 3: impact maken

Daarna ben je klaar om zelf impact te gaan maken! In het laatste en grootste deel van de minor (10 weken) werk je aan je eigen project. Met de inspiratie van de ondernemers en de studiereis en met de kennis over wat jou drijft, start je een eigen project waarin jij de wereld wil veranderen. Hiervoor ga je ontwerpen, experimenteren en testen. Niet door achter je computer te blijven zitten, maar door te doen. Je betrekt anderen bij je ideeën, probeert dingen uit en maakt prototypes. Allemaal onder begeleiding van bevlogen coaches. Die je overigens ook in deel 1&2 en bij de studiereis coachen. Tussendoor volg je workshops die je helpen bij je proces, zoals:

 • Trendwatching
 • Story telling
 • Design thinking
 • Creativiteitstraining
 • Pitch training
 • Nudging
 • Filmscenario’s maken

Halverwege deel 3 pitch je jouw idee voor de groep ondernemers uit deel 2 in een Shark Tank. Spannend! We sluiten de minor af met een feestelijke film première, waar je jouw impactproject presenteert in een korte film.

Voorbeelden van impact projecten

Je gebruikt je eigen achtergrond samen met de tools die je in de minor aangereikt krijgt om impact te maken op iets dat jou raakt. Een aantal voorbeelden van studenten die je voor gingen:

 • David, student Industrieel Product Ontwerpen, ontwierp een deur waardoor jongeren met ADHD nooit meer iets vergeten.
 • Indy, student Stedenbouwkundig Ontwerpen, ontwierp een ontprikkelruimte voor in de winkelstraat.
 • Lois, student Interior Design and Styling, ontwierp een buitenlamp waardoor spinnen en mensen samen kunnen wonen.
 • Ruben, student Industrieel Product Ontwerpen, ontwierp een challenge en een app om mensen te verleiden hun telefoon weg te leggen.

 • Hilbert, student Industrieel Product Ontwerpen, ontwierp het meest duurzame koffiezetapparaat.

Soort Minor

Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel).

Blokminor 

Deze minor is tevens een blokminor. De minor wordt 1 keer per jaar als een blok in het 1e semester aangeboden.

Deel 1 (wie ben ik?) (2 weken)

 • Door proactief nieuwe en bestaande ervaringen in te zetten, ben je in staat om je passies, drijfveren, krachten en uitdagingen te onderzoeken en om te zetten in een eigen identiteit als ontwerper die je weet te verbeelden in een portfolio.

Deel 2 (ondernemers met impact) (5 weken)

 • Je bent in staat om meerdere actuele maatschappelijke thema’s via verschillende aangedragen methodes te vertalen naar een concept-oplossing en deze in beeld en woord te presenteren en te verdedigen.
 • Je bent in staat om maatschappelijke thema’s te identificeren, naar het voorbeeld van succesvolle ondernemers. Door een relatie te leggen tussen een thema en jouw identiteit als ontwerper weet je tot een ‘project brief’ te komen en weet die met een pitch (aan begeleiders en peers) te verdedigen.

Deel 3 (impact maken) (10 weken)

 • Door gebruik te maken van aangedragen en zelfgekozen methodes ben je in staat om een visie op je project te ontwikkelen en deze in beeld en woord te presenteren en te verdedigen tijdens een Shark Tank met succesvolle ondernemers.
 • Je bent in staat om impact te genereren voor een door jouw gekozen doelgroep binnen een door jouw gekozen maatschappelijk thema.
 • Je bent in staat om jouw impact project op een overtuigende manier vast te leggen in een korte film.

Competenties

 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Projectvaardigheden
 • Analyseren en definiëren
 • Creëren en verantwoorden
 • Evalueren en verbeteren

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Ingangseisen

 • interesse in de wereld om je heen
 • zin om achter je computer vandaan te komen en de echte wereld in te gaan
 • een ontwerp of technische achtergrond
  (Bijv. Industrieel Product Ontwerpen, Communication and Multimedia Design, Productdesign, Automotive, Bouwkunde, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde, Stedenbouwkundig Ontwerpen of Interior Design and Styling)
 • propedeuse + 60 EC in de hoofdfase behaald

Goed om te weten

Je schrijft bij aanmelding voor deze minor een motivatiebrief en het kan zijn dat we je uitnodigen voor een intakegesprek.

Herken je jezelf in bovenstaand profiel, maar heb je nog geen enkel idee met wat voor een project je aan de slag wil. Dat hoeft ook niet, daar helpen we je bij in de eerste weken. Ontdekken waar jij wat aan wilt veranderen. Heb je wel al een helder idee waar jij mee aan de slag wilt? Gaaf, wees welkom!

Studeer je momenteel Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de HAN? Verwacht dan een ander half jaar, dan je van IPO gewend bent. Ja je krijgt les van je vertrouwde IPO-docenten, ja ontwerpen staat in deze minor centraal. Maar verder is alles anders.

De kosten voor de studiereis zijn maximaal 400 Euro.

 • Portfolio assessment
 • Discussie en peerassessment
 • Pitch
 • Beroepsproducten, waaronder en met name: De eindfilm

Het is een full-time programma, waarbij in een studio gewerkt wordt gedurende alle dagen van de werkweek. Indien mogelijk gaan we nomadisch werken (op verschillende locaties). Meer informatie is op te vragen bij de contactpersoon.

Werkvormen

 • workshops
 • excursies
 • ontwerp-project
 • coaching

HAN students can enrol via Alluris.

log into alluris here arrowright

non-HAN students need to first make an acount with www.kiesopmaat.nl

In case you have not got a Kiesopmaat.nl account, click on the button below.

Start your account arrowright

In case you already have an account, click on the button below to log in.

Log in on kies op maat arrowright