Voltijd
Nederlands
Nijmegen
30.0
28 augustus 2023 t/m 28 januari 2024 -- open
Ivar van Asten, Margot Cuppen

De HAN biedt nog twee ondernemende minoren aan:

 

- Ben je ondernemend en innovatief en wil je verschil maken in de wereld? Volg de minor Onderneem de Ontdekkingsreis! aan de HAN en ontdek en ervaar hoe je vanuit je kracht en passie komt tot dat verschil. Van innovatie tot eigen bedrijf, veel is mogelijk.

 

Kies je toch voor een andere minor, maar houd je je wel bezig met ondernemen? De HAN biedt ook startersbegeleiding. De startersbegeleiding wordt aangeboden door het Centrum voor Ondernemerschap. Kijk voor de mogelijkheden op: www.han.nl/cvo

Voor meer informatie:

info@han.nl | T (024) 35 30 500 van 09.00 tot 17.00 bereikbaar | www.han.nl

Voor inhoudelijke informatie:

Margot Cuppen

E-mail: Margot.Cuppen@han.nl

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op:
 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten”.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

Ondernemen/Adviseren met Impact – Ondernemend denken en doen!  – HAN

Je leert in de praktijk in samenwerking met bedrijven uit de regio Arnhem-Nijmegen hoe je bijv. een innovatief idee naar de markt brengt of hoe je een bedrijf een advies kunt geven aansluitend op het vraagstuk van de klant en de impact op de samenleving. Je versnelt samen met studenten van verschillende studies de business van een bedrijf.

Vind jij het leuk om je te verplaatsen in een ondernemer of wil jij een ondernemer van goed advies voorzien? Wil je weten hoe het is om samen met andere studenten bijv. een concreet product naar de markt te brengen of een bedrijf te adviseren? Zie jij het als een uitdaging een bestaand bedrijf helpen te versnellen in haar ontwikkeling? Dan is de minor ‘Ondernemen/Adviseren met Impact – Ondernemend denken en doen!’ iets voor jou.

Ondernemen betekent vooral ‘doen’ en Adviseren betekent dat je aangeeft hoe je het zou kunnen doen. Deze twee mogelijkheden vindt je in deze minor. Soms is een opdracht vanuit het bedrijfsleven gediend met beginnen’ en de uitvoering gaandeweg verbeteren en soms is een onderneming gediend met onderzoeken en een goed advies om te implementeren. Tevens is er de mogelijkheid dat de opdracht zodanig complex en/of groot is dat er eerst een advies moet komen om vervolgens in een later traject het project te starten.

Je werkt nauw samen met bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen. Voorbeelden zijn het onderzoeken en vervolgens opstellen van een advies of het ontwikkelen van een prototype-app, het opzetten en uitvoeren van marketing en sales voor een zorgproduct, het lanceren van een platform.

Aan de hand van verschillende ondernemerschapsmethoden (effectuation, validated learning, design thinking) en “denkcontexten” (bijv. groei-, internationaal, technologie-, sociaal- of impactgericht) ontwikkel jij in de praktijk je ondernemend denken en doen. Het betekent kijken naar middelen en netwerken, luisteren naar de markt en omgeving, het probleem kunnen doorgronden, testen van ideeën en een businessmodel gestructureerd ontwikkelen of in een advies te plaatsen.

Omdat je complexe problemen en moeilijke taken beter samen dan individueel kan aanpakken werk je in een studententeam vanuit verschillende studies. Je draagt vanuit jouw kennisgebied bij aan de oplossing. Het team wordt ondersteund met coaching door ervaren businesscoaches/adviseurs, masterclasses, kennis vanuit onderzoekers, inspiratiessessies door studenten en contacten met ondernemers en stakeholders.

Het resultaat: een ondernemende mindset, een in de praktijk gevalideerd en toekomstbestendig businessmodel of advies en misschien worden jullie wel mede-eigenaar van dit bedrijfsconcept.

Tijdens deze minor komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • Ondernemen en/of adviseren vanuit verschillende doelen en denkrichtingen
 • Ondernemen volgens verschillende principes (effectuation, validated learning, desing thinking)
 • Ontwikkelen van adviseren en klantenbindende vaardigheden
 • Inzicht krijgen in meervoudige waardecreatie en ontwikkelen van Businessmodellen, waardeproposities en verdienmodellen
 • Uitwerken financiële scenario’s
 • Samenwerken in multidisciplinaire teams en overige stakeholders waarin verschillen tot nieuwe oplossingen en inzichten leiden
 • Ontwikkelen van je probleemoplossend vermogen

Soort minor
Dit is een verbredende minor. In een verbredende minor ontwikkel je je beroepscompetenties in een andere/bredere context.

Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel)

Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 of 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.

Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen.

Je leert stil te staan en na te denken over wat het betekent om ondernemer te zijn. Daarnaast leer je, wanneer je een adviserend project kiest, kort en bondig die ondernemer een advies te geven waarbij je ook stil staat bij de impact op mens en maatschappij. Je leert de sterke kanten en valkuilen van je teamgenoten kennen en deze vervolgens effectief in te zetten bij het behalen van de projectdoelen.

In de context van een echte onderneming ga je aan de slag met complexe vraagstukken uit het bedrijfsleven, dit kan in een uitvoerende of adviserende rol. Daarom leer je onder andere:

 • businessmodel en waardepropositie en verdienmodel ontwikkelen aan de hand van verschillende ondernemerschapsmethoden;
 • financiële plannen maken, risico’s inventariseren, juridische documenten opstellen;
 • als team ondernemende beslissingen nemen;
 • netwerken, samenwerken, pitchen/presenteren, gespreksvoering;
 • plannen en organiseren;
 • het businessmodel in de praktijk brengen of een advies geven om écht het verschil tussen idee en implementatie te maken.

Competenties

Je werkt tijdens de minor aan de volgende competenties

 • Waardecreatie
 • Samenwerken en Netwerken
 • Resultaatgericht handelen
 • Innoverend vermogen
 • Managen & Organiseren
 • Analytisch en onderzoekend vermogen
 • Communiceren

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?

 • Studenten met interesse in ondernemen en/of adviseren (consultancy)
 • Studenten die niet vies zijn van hard werken
 • Studenten die geloven in ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’

Voorwaarden voor deelname

Je hebt je propedeuse behaald;

Er is plaats voor maximaal 25 studenten, bij meer aanmeldingen zal er selectie plaatsvinden middels een intakeprocedure.

Goed om te weten

 • De minor wordt in Nijmegen aangeboden;
 • De minor start begin eerste semester (september 2023)

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

We beoordelen je persoonlijke groei op de competenties die je als ondernemer/ adviseur kan inzetten en we beoordelen de ontwikkeling en de resultaten van het bedrijfsidee. De toetsing vindt plaats in de vorm van een portfolio-assessment.

Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.

Tijdens de minor komen jij en je medestudenten circa 3 keer per week bij elkaar voor colleges, masterclasses, workshops, trainingen en intervisie. Buiten de lestijden ga je aan de slag met werken aan de opdracht van het bedrijf. Zo breng je de lessen direct in de praktijk!

Dit ga je doen:

Startweken: Tijdens de startweken maken we kennis met elkaar en de verschillende onderdelen van de minor. Dit doen we zoveel mogelijk in de praktijk. We gaan de eerste twee weken met elkaar op pad en we maken kennis met de bedrijven en opdrachten.

Colleges Samenwerken & Netwerken: Je leert hoe je effectief samenwerkt, je netwerk uitbouwt, gaat aan de slag met pitchen en leert stakeholders te managen.

Colleges Businessmodelling: Het businessmodel in kaart brengen, voeren van klantgesprekken, experimenten uitvoeren om deze te verbeteren en maken van strategische keuzes.

Colleges Finance: Je gaat aan de slag met de financiën, zodat je meer inzicht krijgt in de financiéle kant van jullie uitgewerkte idee.

Colleges conceptueel denken.

Colleges communiceren en presenteren.

Inspiratiesessies: elke student organiseert een sessie waarin hij/zij andere studenten inspireert.

Coaching: samen met een aantal medestudenten en een coach ga je aan de slag om je persoonlijke en bedrijfsmatige doelen te halen.

Werkvormen

 • Praktijkcasussen
 • Masterclasses
 • Coaching
 • Werkcolleges
 • Inspiratiesessies
 • (Bedrijfs)bezoeken

volgt

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.

Inloggen OSIRIS arrowright

 

Externe studenten moeten eerst een account aanmaken bij kies op maat.

Heb je nog geen account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om een account aan te maken.

Account aanmaken arrowright

 

Heb je al wel een account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om in te loggen.

Inloggen kies op maat arrowright