Voor meer informatie:
minoren.aps@han.nl
Voor inhoudelijke informaatie:
Erwin Thimister
E-mail: Erwin.Thimister@han.nl
Tel: 0243530937
Mobiel: 0631913615
Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.
Schrijf je op tijd in!
Let op:
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.
Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten”.
Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/
Ben jij geïnteresseerd in de rol van beweging en voeding bij de preventie en behandeling van ziekten in alle levensfasen? Wil je competenties ontwikkelen op het gebied van behandelen en begeleiden van cliënten d.m.v. voeding en beweging? Ben je ook nieuwsgierig naar hoe jij je als diëtist met kennis van beweging kunt profileren op de markt? Dan is de minor ‘Voeding, Beweging & Sport’ van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen iets voor jou.
De minor Voeding, Beweging & Sport gaat over de rol van fysieke activiteit (in de breedste zin des woords: van ADL-activiteiten tot sportbeoefening) en voeding bij de preventie en behandeling van (chronische) ziekten en zieken, soms met complexe comorbiditeit, gedurende de levensloop waarmee diëtisten (en andere paramedici) dagelijks in hun werkveld te maken hebben.
Binnen deze minor werken studenten aan de volgende taken:
- Behandelen: het diagnosticeren op basis van de integratie van beweegcomponenten (bijv. inspanningstesten zoals wandel- en fietstesten, functietesten zoals dynamometrie en balanstesten en meetmethoden voor de 24-uursactiviteit) in de diëtistische diagnose en nutritional assessment bij diverse ziektebeelden. Het ontwikkelen van interventies en dieetbehandelingen met speciale aandacht voor lichaamsbeweging op zowel individueel niveau als in groepen.
- Voorlichten: voorlichtingsinterventie op gebied van voeding en beweging bij relevante doelgroepen.
- Adviseren: gericht op bewegingsbeleid (diagnostiek en behandeling/begeleiding) binnen een organisatie/instelling.
- Samenwerken in professionele relaties: m.b.t. multidisciplinair handelen, bijv. d.m.v. samenwerken met fysiotherapiestudenten aan gerichte opdrachten
- Kennisontwikkeling en professionalisering.
Soort minor
Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel).
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.
De student:
- Kan een beroepsspecifieke diagnose verwoorden op basis van verschillende soorten informatie (o.a. diagnose-instrumenten/ fysieke testen) en op basis hiervan een behandelplan op maat - dat gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten, ervaringskennis en door de beroepsgroep ontwikkelde richtlijnen - opstellen, verwoorden, verantwoorden, evalueren en bijstellen.
- Kan op basis van een analyse een passend en onderbouwd voorlichtingsprogramma - dat aansluit op het gezondheidsprobleem en activiteiten op het gebied van voeding en beweging behelst - ontwikkelen, uitvoeren, evalueren en bijstellen.
- Kan als bewegingsdeskundige diëtist in opleiding op basis van inhoudelijke en organisatorische gesprekken met opdrachtgevers en beleidsmakers een professioneel voorstel schrijven om voedings- en bewegingszorg te gaan verlenen aan cliënten, inclusief de wijze waarop de bekostiging kan worden gerealiseerd voor deze cliëntzorg.
Competenties
Beroepsrollen
- Behandelen
- Voorlichten
- Adviseren
Competentiegebieden
- Communiceren
- Ondernemen
- Onderzoeken
- Professionaliteit
- Samenwerken
- Kwaliteit
Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.
Voor wie?
Deze minor is geschikt voor studenten van een opleiding Voeding en Diëtetiek die interesse hebben in de gecombineerde rol van voeding en beweging bij de preventie en behandeling van ziekten gedurende de levensloop.
Voorwaarden voor deelname
90 EC behaald.
Ervaring met het uitvoeren van een diëtistisch onderzoek, het opstellen van een diëtistische diagnose en een behandelplan bij de zieke mens.
Ervaring met voorlichting.
Duidelijke affiniteit met fysieke activiteit en preventie en herstel van aandoedingen.
Voldoende passieve beheersing van de Engelse taal (kunnen lezen en interpreteren van Engelstalige vakliteratuur).
Goed om te weten
- Er kunnen maximaal 24 studenten deelnemen aan deze minor.
- Doorgang van de minor is onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. Je krijgt hierover bericht als je je op de juiste manier hebt ingeschreven
- Meer informatie over deze minor is te zien in een clip: https://video.han.nl/P2G/Player/Player.aspx?id=Wkx8k
De toetsing bestaat uit een reflectieopdracht, twee theorietentamens en drie beroepsopdrachten. De studiepunten voor deze minor worden toegekend wanneer het gewogen gemiddelde van deze laatste vijf toetsen tenminste 5,5 is én de reflectieopdracht met “voldaan” is afgesloten.
- Kennistoets (einde eerste deel en einde tweede deel van de minor)
- Reflectieopdracht professionaliseren (toetsmoment zelf te bepalen)
- Beroepsopdracht voorlichten (halverwege tweede deel van de minor)
- Beroepsopdracht behandelen en begeleiden (einde tweede deel van de minor)
- Beroepsopdracht adviseren/ondernemen (toetsmoment zelf te bepalen).
De minor wordt aangeboden in het tweede semester.
Er zijn gemiddeld 10 - 15 contacturen per week, verdeeld over drie tot vier dagdelen (ochtenden en/of middagen).
Het rooster kan per week verschillen. Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur beschikbaar zijn. Hiermee dient rekening gehouden te worden in geval van bijbanen of het volgen van andere vakken, deze dienen buiten de contacttijd gepland te worden.
Werkvormen
- Tutorgroepen
- Werkgroepen
- Werkcolleges
- Gastcolleges
- Practica
- Intervisiebijeenkomsten
- Werkzaamheden in de praktijk
- Wisselende activiteiten zoals clinics over specifieke onderwerpen
Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via OSIRIS.
Externe studenten moeten eerst een account aanmaken bij kies op maat.
Heb je nog geen account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om een account aan te maken.
Heb je al wel een account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om in te loggen.