Voltijd
Nederlands
NIJMEGEN
30.0
3 februari 2020 t/m: 4 juli 2020 -- open

Voor meer informatie:

info@han.nl | T (024) 35 30 500 van 09.00 tot 16.30 bereikbaar | www.han.nl

Inschrijven? Goed om te weten! Bij populaire minoren vindt 3 tot 4 weken na het open gaan van de inschrijvingen een loting plaats áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen. Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na drie weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

 

Schrijf je op tijd in!

Let op: Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt ca. 3 weken), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

 

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

Wil jij leren hoe je cliënten kunt coachen naar blijvende gedragsverandering, zodat ze gezonder gaan leven? Dan is de Minor gedrag bij leefstijl en gezondheid iets voor jou!

“Waarom veranderen mensen niet?”, “Mijn cliënt is ongemotiveerd!” Dit zijn veel voorkomende frustraties van hulpverleners. Iemand doet iets wat volgens jou niet verstandig is of jij weet een betere oplossing en toch houdt de ander vast aan het oude gedrag. Hoe kan dat toch?

Health-professionals krijgen in de praktijk vaak te maken met mensen voor wie het vanwege bestaande of dreigende gezondheidsproblemen goed zou zijn om iets aan hun leefstijl te veranderen. Bijvoorbeeld mensen die moeite hebben met het vinden van de juiste balans tussen ontspanning en stress, mensen die meer moeten bewegen en/of afvallen in relatie tot een ziekte of mensen die een andere dagindeling zouden moeten creëren om zodoende minder last van pijn en vermoeidheid te hebben.

Het besluit om te veranderen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk lopen zij vaak tegen dingen aan die een verandering van leefstijl bemoeilijken waardoor de (participatie)mogelijkheden van deze mensen beperkt worden. Dit zijn de mensen die centraal staan binnen deze minor.

Voor hulpverleners is het een uitdaging om deze mensen op een adequate manier te begeleiden. Welke strategieën hebben wij voorhanden om deze mensen zo te begeleiden dat zij zelf de keuze maken om te veranderen, dat zij deze verandering ook daadwerkelijk kunnen integreren in hun dagelijks leven en dit ook vol kunnen houden?

Deze minor is gericht op het aangaan van deze uitdaging. Je krijgt als toekomstig hulpverlener nieuwe vaardigheden, kennis en perspectieven aangereikt welke bruikbaar zijn voor interventies gericht op leefstijl- en/of gedragsverandering

Soort minor
Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel).

Dit is tevens een verbredende minor. In een verbredende minor ontwikkel je je beroepscompetenties in een andere/bredere context.

Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.

Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen.

Na afronding van deze minor kun je cliënten met leefstijlproblematiek begeleiden en coachen naar gedragsverandering en/of gedragsbehoud.

Je bent in staat

  • planmatig en evidence-based onderzoek te doen m.b.v. relevante literatuur- en veldonderzoek naar gedrag, gedragsfactoren en (effectieve) interventies van invloed op een gezondheidsprobleem, gericht op leefstijl
  • op methodische wijze cliënten te coachen bij gedragsverandering, gericht op leefstijl met behulp van het KLG-model en met toepassing van de gesprekstechniek Motivational Interviewing.

 

  • op methodische wijze voor een cliënt een behandelplan op te stellen op basis van een casus van de eigen discipline uit de praktijk
  • te ervaren en te reflecteren op een eigen gedragsveranderingsproces en aan te geven welke inzichten je inzet als professional

Competenties

De minor richt zich op de volgende hoofdcompetenties:

  • Diagnosticeren
  • Behandelen en begeleiden
  • Kennisontwikkeling en professionalisering
  • Samenwerken in professionele relaties

In de minor komen de volgende twee achtergrondcompetenties aanbod:

  • Werken aan kwaliteit
  • Persoonlijke ontwikkeling

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?
Deze minor is bedoeld voor (toekomstige) professionals  in de gezondheidszorg die interesse hebben in gedrag- en gedragsverandering en leefstijlcoaching. Bijvoorbeeld studenten van paramedische opleidingen, verpleegkunde, sport- en bewegingsopleidingen.

Voorwaarden voor deelname
Je hebt tenminste 90 EC gehaald.

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

Het eindcijfer van de Minor wordt bepaald door het gewogen gemiddelde van de deeltentamens. De student beheerst deze Minor voldoende, als het gewogen gemiddelde van de deeltentamens minimaal een 5.5 is en alle deeltentamens zijn afgesloten met een voldoende. Het gewogen eindcijfer van de minor wordt afgerond op een heel cijfer.

De deeltentamens omvatten een kennistoets, een artikel, een behandelplan en een gesprek.

Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.

Je hebt 10 – 20 contacturen per week. Daaromheen werk je aan opdrachten. Het rooster kan per week varieren. Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag (8.45 - 17.30 uur) beschikbaar zijn.

Werkvormen

Je gaat aan de slag met de verschillende opdrachten. Daarnaast krijg je in leerlijnen en gastcolleges kennis aangeboden die ondersteunend zijn aan de opdrachten. Deze kennis zal worden aangeboden door middel van practische en actieve werkvormen, waarin je zelf ook keuzes kunt maken. Docenten zullen veelal vraaggericht en dialooggericht werken.

 

Wat vinden studenten goed in deze minor?

"Goede verdieping in Motivational Interviewing, maken van een behandelplan en skills gesprek was fijn om het KLG-model in praktijk te brengen/toe te passen. Fijne docenten". (uit studentenevaluatie HBO-Spiegel 2014-2015)

"De betrokkenheid van de docenten, het multidisciplinair werken en de mogelijkheid om regelmatig skills te oefenen met een simulatiepatiënt". (uit studentenevaluatie HBO-Spiegel 2014-2015)

"De motivational interviewing lessen, de hele tweede periode skills. Leuke gastcolleges! Goede docenten". (Uit studentenevaluatie HBO-Spiegel 2014-2015)

Miller, W.R. & Rollnick, S. (2014) Motiverende gespreksvoering. Derde editie. Mensen helpen veranderen. Ekklesia. SKU: 9789075569704.


Bijma, M. & Lak, M. (2012) Leefstijlcoaching. Kernvragen bij gedragsverandering. Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9789031388585

 

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via alluris.

Inloggen alluris arrowright

Externe studenten moeten eerst een account aanmaken bij kies op maat.

Heb je nog geen account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om een account aan te maken.

Account aanmaken arrowright

Heb je al wel een account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om in te loggen.

Inloggen kies op maat arrowright