Voltijd
Nederlands
Arnhem
30.0
-- niet aangeboden
Nathalie Rademaker

Voor meer informatie:
info@han.nl | T (024) 35 30 500 van 09.00 tot 16.30 bereikbaar | www.han.nl.

Voor inhoudelijke informatie:
Nathalie Rademaker:
E-mail: minor.wcp@han.nl
Tel: 0610961897

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op: 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten”.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

Leren over slim produceren en continu verbeteren

Met de minor WCP verdiep je jouw kennis over het verbeteren van processen en organisaties. Na de minor kun je procesverbeteringen initiëren, processen uitvoeren en begeleiden. Je ontvangt bij afronding het HAN Lean Green Belt certificaat. 

De grote kracht van de minor bestaat uit de stevige koppeling tussen theoretische onderbouwing en de toepassing hiervan in de praktijk. Je gaat een groot gedeelte van de minor een verbeterproject uitvoeren. Je doet dit bij een van de partnerbedrijven van het HAN Lectoraat Lean. 

Onderwerpen

 • Lean Management, Quick Response Manufacturing, Continu Verbeteren
 • Basis tools zoals vraaganalyse, probleemanalyse, A3, mapping technieken als: VSM, MCT, swimming lanes, service blueprint, introductie van flow en pull, statistische tools, et cetera.
 • Performance management

Soort minor

In de eerste zes weken van de minor WCP / Lean Management worden de algemene aspecten van Lean en QRM behandeld. Na deze 6 weken pas je de opgedane kennis vervolgens direct toe in de beroepspraktijk door het uitvoeren van een bedrijfsopdracht bij één van de partnerbedrijven van het HAN Lectoraat Lean. De minor is daarom zowel verbredend als verdiepend.

Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 keer per jaar als een blok in het 1e semester aangeboden.

Door het volgen van de minor WCP / Lean management leer je het initiëren, uitvoeren en begeleiden van verbeterprojecten in verschillende vakgebieden, gebaseerd op de principes van Lean en QRM, als facilitator, trekker, (assistent-) projectleider of teamlid. Rond je de minor met een goed resultaat af? Dan ontvang je het HAN Lean Green Belt certificaat.

Competenties

De minor is een verdiepende en verbredende minor en we sluiten de competenties af met niveau 3.

De competenties zijn:

Analyseren, ontwerpen, realiseren, beheren, managen, adviseren, onderzoeken en professionaliseren.

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?

Studenten afkomstig van een breed scala aan hbo-studies. Voor iedereen die zich wil verdiepen in het continu verbeteren van processen door het toepassen van de Lean Management-filosofie.

Voorwaarden voor deelname

Voor het volgen van de minor WCP in voltijd moet je aan de volgende eisen voldoen.

 • Toestemming van de SLB'er van je eigen opleiding
 • 120 studiepunten behaald, bij aanvang van de minor
 • Minimaal een oriënterende stage hebben vervuld, of vrijstelling op basis van een mbo-stage
 • Je hebt interesse in - en beschikt over enige bedrijfskundige voorkennis op het gebied van kwaliteit, planning en besturing van processen, logistiek en financiën.

Goed om te weten

Heb je interesse in deze minor, maar voldoe je nog niet (geheel) aan de toelatingseisen, of twijfel je daarover? Neem dan contact op met de contactpersoon van de minor.

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

 • Kennistoets (individueel tentamen)
 • Integrale casusopdracht (groepsopdracht tijdens eerste 6 weken)
 • Bedrijfsopdracht (stage bij bedrijf gedurende 13 weken)

Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.

De structuur van de minor is gebaseerd op het uitvoeren van een verbetertraject met behulp van de A3-methodiek:

 • In de eerste zes weken van het theorieblok (vijf dagen per week) maak je intensief kennis met het vakgebied, gekoppeld aan de A3-methodiek. De theorie van Lean Management en QRM wordt behandeld in de vorm van hoor- en werkcolleges, workshops en het uitvoeren van opdrachten.
 • Tijdens het theorieblok wordt gewerkt aan een casusopdracht. Hier wordt de opgedane kennis toegepast op een casus in groepen van 5 à 6 studenten.
 • Vervolgens start je met de bedrijfsopdracht bij één van de partnerbedrijven van het Lectoraat Lean. Je werkt dan vijf dagen in de week bij het bedrijf en komt een aantal keer terug voor intervisiebijeenkomsten. Je wordt begeleid door docenten die verbonden zijn aan het Lectoraat Lean en die beschikken over uitgebreide Lean en QRM-kennis en ervaring.
 • De bedrijfsopdrachten worden door het Lectoraat Lean geselecteerd en in overleg met de partnerbedrijven opgesteld. Een bedrijfsopdracht wordt (meestal) in koppels van twee studenten uitgevoerd. Let op: kennismaking met de bedrijven start in de week van de herfstvakantie.
 • Er wordt vanuit gegaan dat je tijdens de gehele minor van maandag t/m vrijdag beschikbaar bent.

Werkvormen

 • Hoorcolleges
 • Workshops
 • Integrale casus opdracht (groepsopdracht tijdens eerste 6 weken)
 • Bedrijfsopdracht (stage bij bedrijf gedurende 13 weken)
 • Presentatie bedrijfsproject tijdens HAN Lean Event

De minor WCP maakt gebruik van verschillende Lean literatuur, die deels Engels- en deels Nederlandstalig is.

Studenten van de HAN kunnen zich eenvoudig aanmelden via alluris.

Inloggen alluris arrowright

Externe studenten moeten eerst een account aanmaken bij kies op maat.

Heb je nog geen account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om een account aan te maken.

Account aanmaken arrowright

Heb je al wel een account bij kies op maat? Klik dan op onderstaande button om in te loggen.

Inloggen kies op maat arrowright