Voltijd
Nederlands
Nijmegen
30.0
-- info coming soon
Niek van de Werken

De HAN biedt nog twee ondernemende minoren aan:

- Ben je ondernemend en innovatief en wil je verschil maken in de wereld? Volg de minor Onderneem de Ontdekkingsreis! aan de HAN en ontdek en ervaar hoe je vanuit je kracht en passie komt tot dat verschil. Van innovatie tot eigen bedrijf, veel is mogelijk.

- Wil je van adviseren je beroep maken, bijvoorbeeld als zelfstandig adviseur of consultant? Volg dan de minor Ondernemen en Adviseren met Impact.

Kies je toch voor een andere minor, maar houd je je wel bezig met ondernemen? De HAN biedt ook startersbegeleiding. De startersbegeleiding wordt aangeboden door het Centrum voor Ondernemerschap. Kijk voor de mogelijkheden op: www.han.nl/cvo

Voor inhoudelijke informatie:

Niek van de Werken
E Niek.vandeWerken@han.nl

Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.

Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

Schrijf je op tijd in!

Let op:
 
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

Ontwikkel jezelf als ondernemer.

Ben jij ondernemend, durf jij risico’s te nemen en heb je de ambitie om je eigen bedrijf een flinke stap verder te brengen? Start met de minor Onderneem: groei met je eigen bedrijf! Laat je bedrijf groeien én ontwikkel jezelf als ondernemer!

De minor Onderneem: groei met je eigen bedrijf! is voor studenten die al een eigen bedrijf hebben, of klaar zijn om bij aanvang van de minor het bedrijf te starten of een bedrijf over te nemen. Binnen de minor werk je aan doelen ten aanzien van zijn persoonlijke groei als ondernemer én ten aanzien van zijn eigen bedrijf en weet hij deze ook te realiseren. Je werkt áán hun bedrijf en niet ín het bedrijf; dat betekent dat je tijdens de minor vooral bezig bent met de ontwikkeling van het bedrijf en niet met de dagelijkse operatie. De dagelijkse operatie moet je naast de inspanning voor de minor zelf managen, maar dat zal voor jou als ondernemer geen probleem zijn…

Aan het begin van de minor bepaal je de startpositie van je eigen bedrijf en formuleer je ontwikkeldoelen. Dat gaat zowel over de persoonlijke groei als ondernemer als over het bedrijf. Het groeipad wordt ontworpen en vastgelegd: wat is (over een half jaar) het zichtbare en meetbare eindresultaat? Welke groei ga je realiseren?

Gedurende de minor draait het om doelen stellen, plannen maken en evalueren, hetgeen ondersteund wordt bij het vak ‘Financiën en groeiplan’ en coaching door ervaren coaches. Bij ‘Businessmodelling’ draait het om het testen en verbeteren van het businessmodel. Het vak ‘juridische zaken’ helpt bij het inventariseren en beheersen van risico’s. Tijdens verschillende masterclasses komen er allerhande onderwerpen voorbij die helpen bij de persoonlijke groei en groei van het bedrijf. Daaruit vloeien een aantal keuzeopdrachten voort. Elke deelnemers aan deze minor inspireert elkaar tijdens de zogenaamde ‘inspiratiesessies’. Externe hulp krijg je van de zelf op te richten Raad van Advies. 

Aan het eind van de minor laat je zien hoe je gegroeid bent, welke resultaten je behaald hebt met het eigen bedrijf én op persoonlijk vlak, en welke ondernemersvaardigheden ontwikkeld zijn.

Ik wens je een ontzettend mooie zakenreis toe, hopelijk kunnen we veel van elkaar leren!

Onderwerpen

 • Groeiplan
 • Finance
 • Raad van Advies & Netwerken
 • Recht
 • Businessmodelling

Soort minor
Dit is een verbredende minor. In een verbredende minor ontwikkel je je beroepscompetenties in een andere/bredere context.

Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel)

Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 of 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.

Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen.

Je leert stil te staan en na te denken over wat het voor jou betekent om ondernemer te zijn. Welke stappen moet je zetten in je persoonlijke ontwikkeling? En wat moet er gebeuren om je bedrijf te laten groeien? Je maakt een groeiplan voor jezelf en een strategisch plan voor je bedrijf en voert deze ook uit.

Dit ga je leren:

 • business model canvas, gesprekken met klanten en experts om te kijken hoe innovatief jouw idee is;
 • financiële plannen maken, risico’s inventariseren, juridische documenten opstellen, verdienmodellen ontwikkelen;
 • inkopen en onderhandelen, netwerken, verkopen, personal branding, pitchen, plannen en organiseren;
 • boekhouden, belastingen, crowdfunding en bankfinanciering;
 • en dat alles in de context van jouw onderneming

Competenties

Je werkt tijdens de minor aan de volgende competenties (ondernemerscompetenties vanuit de e-scan van Martijn Driessen):

 • Zelfstandigheid
 • Prestatiegerichtheid
 • Dominantie
 • Sociale orientatie
 • Effectiviteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Risicobereidheid
 • Marktgerichtheid
 • Creativiteit
 • Flexibiliteit
 • Plannen
 • Financieel beheren
 • Leidinggeven

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?

Studenten die hun eigen bedrijf hebben of klaar zijn om te starten

Voorwaarden voor deelname

Je hebt je propedeuse behaald;

Je hebt een intake gehad waaruit blijkt dat de minor bij jou past. Desgewenst kunnen we je vragen een voorbereidende opdracht te maken.

Je hebt een bedrijf of je hebt een concreet bedrijfsidee en al de eerste stappen ondernomen om dit idee verder te ontwikkelen.

Goed om te weten

 • Intakeformulier om te bepalen of je klaar bent voor deze minor (of dat de minor Onderneem de Ontdekkingsreis geschikter is).

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

Je stelt aan de start van de minor een groeiplan op. Je laat op verschillende feedbackmomenten je ontwikkeling als ondernemer zien. We beoordelen je persoonlijke groei als ondernemer, je ontwikkeling en de resultaten van je bedrijf. De toetsing vindt plaats in de vorm van een portfolio-assessment.

Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.

Tijdens de minor komen jij en je medestudenten 2 tot 3 keer per week bij elkaar voor lessen, workshops, trainingen en intervisie. Buiten de lestijden ga je aan de slag met werken aan je eigen bedrijf. Zo breng je de lessen gelijk in de praktijk!

Dit ga je doen:

Startweken: Tijdens de startweken maken we kennis met elkaar en de verschillende onderdelen van de minor. Dit doen we zoveel mogelijk in de praktijk. We gaan twee weken lang met elkaar op pad.

Colleges Groeiplan: Een persoonlijk groeiplan opstellen met competenties waarin je je wilt ontwikkelen en de doelen van je onderneming. Aan het eind van de minor reflecteer je hierop.

Colleges Finance: Je gaat aan de slag met de financiën, zodat je hier meer grip op krijgt.

Colleges Recht: je gaat aan de slag met de risico’s en leert daar meer om gaan

Colleges Businessmodelling: Je businessmodel in kaart brengen, voeren van klantgesprekken, experimenten uitvoeren om deze te verbeteren en maken van strategische keuzes.

Colleges Raad van Advies & Netwerken: Je richt een raad van advies op, leert hoe je je netwerk uitbouwt en gaat aan de slag met pitchen.

Inspiratiesessie: elke student organiseert een sessie waarin hij/zij andere studenten inspireert.

Masterclasses: je volgt de beste masterclasses met verschillende thema’s en selecteert en maakt een drietal relevante opdrachten.

Coaching: samen met een aantal medestudenten en een coach ga je aan de slag om je persoonlijke en bedrijfsmatige doelen te halen.

Werkvormen

 • Hoorcolleges
 • WerkcollegesMasterclasses
 • Pitchwedstrijd
 • Coaching
 • Inspiratiesessies

HAN students can enrol via Alluris.

log into alluris here arrowright

non-HAN students need to first make an acount with www.kiesopmaat.nl

In case you have not got a Kiesopmaat.nl account, click on the button below.

Start your account arrowright

In case you already have an account, click on the button below to log in.

Log in on kies op maat arrowright